Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 15.09.2024 - 14:29
Güncelleme: 15.09.2024 - 14:47
2851 kez okundu
Tatar, bu politikanın net olduğunu ve geri adım atılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Ayrıca, bu yolun hem Kıbrıs Türk halkı hem de Türkiye Cumhuriyeti tarafından güçlü bir şekilde desteklendiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tatar, Kıbrıs’taki iki ayrı devletin varlığına dikkat çekerek, iki devletin işbirliği içinde hareket etmesi ve barışçıl bir uzlaşıya varılması gerektiğini belirtti. Tatar, bu süreçte çelişkiye düşenin Rum tarafı ve ona destek verenler olduğunu söyledi.
Tatar, 2020 seçimlerinden sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle düzenlenen gayri resmi 5+BM formatındaki görüşmelere katıldığını hatırlattı. İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşmelerde, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini belirttiğini ifade etti. Tatar, Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir çözüm için sunduğu altı maddelik önerilerini bir kez daha gündeme getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, önerilerinin Rum tarafınca reddedildiğini ve müzakerelerde ilerleme kaydedilemediğini dile getirdi. Buna rağmen, KKTC’nin işbirliği tekliflerinin sürdüğünü ve bu tekliflerin hidrokarbon kaynakları, yenilenebilir enerji ve su yönetimi gibi konuları kapsadığını vurguladı.
Tatar, BM ve uluslararası toplumdan KKTC’nin tanınması gerektiğini ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik hakkının tescil edilmesinin çözüm sürecinde kritik olduğunu belirtti. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı çağrıların altını çizerek, uluslararası toplumu KKTC’nin tanınması için harekete geçmeye davet etti.
Cumhurbaşkanı, Kıbrıs meselesindeki temel sorunun, Rum tarafının uzlaşmaz tavrı ve uluslararası güçlerin çıkarları doğrultusunda KKTC’nin tanınmasına yönelik adımlar atmaktan kaçınması olduğunu söyledi. Tatar, önümüzdeki dönemde bu yanlış tutumların değiştirilmesi gerektiğini ve KKTC’nin haklı pozisyonunun korunacağını vurguladı.
Son olarak Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet gerçeğinin kabul edilmesinin önemine değinerek, bu doğrultuda iki halkın barış ve güven içinde bir arada yaşamasını sağlayacak bir çözüm yolunun izlenmesi gerektiğini ifade etti. İzlenen yolun doğru ve haklı olduğunu belirten Tatar, geri adım atılmayacağını ve bu konuda çelişkiye düşülmeyeceğini söyledi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.