Cumhurbaşkanı Tatar: “AB, Rum tarafına teslim”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AB Konseyi'nin sonuçlarının AB'nin tarafsız olamayacağı gerçeğini bir kez daha belirttiğini ve "AB'nin Rum tarafına teslim olduğunu" söyledi.

Yayın: 18.04.2024 - 21:21

96 kez okundu

Cumhurbaşkanı Tatar: “AB, Rum tarafına teslim”

Tatar, AB Konseyi’nin açıkladığı Ukrayna, Orta Doğu ve Türkiye ile ilgili Zirve Sonuçlarındaki Kıbrıs konusuna ilişkin ifadeler hakkında şunları söyledi:

“AB Konseyi’nin 17 Nisan 2024 tarihli Zirve Sonuçları, AB’nin tarafsız olamayacağı gerçeğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

İlk olarak, kendi üyelik kriterlerine aykırı bir şekilde, 20 yıl önce AB’ye ithal ettikleri bu sorun, 1963’te Rum liderliğinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah zoruyla ortadan kaldırarak Yunanistan’ın adayı haline getirme girişimleriyle başlamıştır.

1968’den beri devam eden resmi müzakereler sonuçsuz kaldıysa, bunun sorumlusu, 1963’te elde ettiği statüyü bugüne kadar koruyan Rum liderliğidir.

Crans-Montana’da 2017’de çöken ve sonunda tükenen federasyon modelini hala dayatmaya çalışmak, Kıbrıs Türk tarafının iradesini görmezden gelmektedir. Bu çaba, olası bir çabayı da boşa çıkarır.

BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın görevi, taraflar arasında ortak bir zemin olup olmadığını araştırmaktır. Bu görev, federasyonun artık ortak bir zemin olmadığının açık bir göstergesidir.

Kıbrıs Türk tarafının onayını çektiği tükenmiş bir zeminde süreç olmayacak ve Kıbrıs Türk tarafı başarısız bir girişime katılmayacaktır. Yeni ve resmi bir süreç, egemen eşitlik ve uluslararası statümüzün onayıyla ve Cenevre’deki 5+BM toplantısında belirttiğimiz zeminde başlayabilir.

Bu durumda, Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs konusuna bağlamak, Rum pozisyonunu ileri taşımaktan başka bir şey değildir. Kıbrıs konusunun çözümsüzlüğünün sorumlusu, Rum liderliğinin maksimalist tutumu ve destekçileridir.

AB’yi Rum tarafının esiri olmaktan vazgeçmeye ve 20 yıl önce alınan insanlık dışı izolasyonun kaldırılmasına davet ediyoruz.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap