Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Cuellar’ı 30 Ocak’ta kabul ederek görüşeceğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 30 Ocak'ta saat 11.30'da BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ı kabul ederek görüşeceğini açıkladı.

Yayın: 18.01.2024 - 18:13

143 kez okundu

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Cuellar’ı 30 Ocak’ta kabul ederek görüşeceğini açıkladı

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporlar ve son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tatar, “Rum tarafı, son günlerde halkımızı huzursuz etmek ve eskiden denedikleri, bir sonuca ulaşamadıkları yöntemleri tekrar kullanarak saldırganlığını artırmıştır” dedi.

Tatar, BM Genel Sekreteri’nin raporlarında yer alan ara bölge ihlalleriyle ilgili tespitleri taraflı bulduklarını ifade ederek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın bu raporlar hakkında New York’ta BM Güvenlik Konseyi üyelerine brifing verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum tarafını saldırgan tutumundan vazgeçmeye çağırarak, “Rum liderliğinin dünyaya verdiği mesaj, Kıbrıs Türk halkına karşı saldırı başlatma şeklinde, belki de hiç olmadığı bir düzeyde düşmanlık içermektedir” diye ekledi.

Ayrıca, Kişisel Temsilci Maria Angela Holguin Cuellar’ı 30 Ocak’ta kabul edeceğini belirten Tatar, bu görüşmenin yeni bir sürecin başlangıcını oluşturacağını ve Cuellar’ın çalışmalarının yanı sıra BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde üçlü bir görüşme yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk tarafının olumlu bir ajandayı ileriye taşımaya çalıştığı bir dönemde, Rum liderliğinin düşmanlık içeren mesajlar verdiğini ve Kıbrıs Türk halkını politik olarak hedef aldığını belirtti.

Tatar, Kıbrıs sorununun çözümü için egemen eşitliğin ve uluslararası statünün teyit edildiği yeni bir resmi süreçten geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, Kıbrıs Rum tarafına düşmanca tutumdan vazgeçme çağrısını yineledi ve “Aynı coğrafyayı paylaştığımız Kıbrıs’ı bir iş birliği adasına dönüştürelim. Hem iki halk kazansın hem de bölgemizin istikrarına katkıda bulunalım.” dedi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap