Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 21.09.2024 - 18:35
Güncelleme: 21.09.2024 - 18:35
2086 kez okundu
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının en temel taleplerinin eşit uluslararası statü ve egemenliğinin tanınması, doğrudan uçuşlar, doğrudan temaslar, doğrudan ticaret ve ambargoların kaldırılması olduğunu vurguladı.
Tatar, Türkiye ile iş birliği içinde KKTC’nin tanınması çalışmalarını her platformda sürdüklerini belirterek, bu fırsatın doğduğu her ortamda KKTC’nin haklı davasını anlatmaya devam edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Kurulu için New York’a gitmek üzere saat 16.50’de Ercan Havalimanı’ndan hareket etti. Tatar, ayrılışı öncesinde yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Angela Holguin’in, Temmuz ayına kadar olan altı aylık süreçte taraflar arasında nabız yokladığını ve Kıbrıs’taki iki devletli çözümü yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti.
Tatar, 1964 yılından beri Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargonun sürdüğünü hatırlatarak, son dört yıldır Türkiye ile birlikte yürütülen siyasetin artık yerleştiğini ve bu durumu BM Genel Sekreteri ile New York’ta bir kez daha masaya yatıracaklarını dile getirdi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, Kıbrıs müzakerelerinin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi yönündeki açıklamalarına da değinen Tatar, bunun Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini, Kıbrıs Türk halkının veto hakkını, asker ve garantörlük sistemini kaldırmayı hedefleyen ve AB’nin birincil hukukunun geçerli olmayacağı tehlikeler barındıran bir süreç olacağını belirtti.
Ana muhalefet lideri CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın, Rum AKEL partisi ile birlikte New York’taki Sosyalist Enternasyonal toplantılarına katılma planını da eleştiren Tatar, Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk halkının geleceği açısından hayati bir mesele olduğunu vurguladı. Erhürman’ın bu tutumunu “devletin arkasından dolanarak devletin pozisyonunu zayıflatma” girişimi olarak nitelendirerek, bunun devlet adamlığına yakışmadığını ifade etti.
Tatar, Kıbrıs’ta iki devletin elektrik ve su gibi konularda iş birliği yapabileceğini belirtti ve Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve eşit statüsü tanınmadan müzakere masasına oturmayacaklarını yineledi. BM’den, doğrudan ticaret, uçuşlar ve dünya ile doğrudan temaslar konusundaki hakların teslim edilmesini beklediklerini vurguladı ve bu taleplerin BM Temsilcisi Holguin’e de iletildiğini kaydetti.
New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, neden üçlü görüşmeye olumlu yanıt veremediklerini anlatacaklarını ifade eden Tatar, muhatap ülkelere Kıbrıs’ta gelinen son aşamayı ve KKTC’nin milli siyasetini detaylı bir şekilde aktaracaklarını söyledi. Tatar, KKTC’nin tanınması için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) gibi platformlarda çalışmaların devam edeceğini, her fırsatta KKTC’nin anlatılacağını belirtti.
Tatar, 29 Eylül Pazar günü Ada’ya döndüğünde New York’taki temasları hakkında kamuoyuna bilgi vereceğini de sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Tatar’ı Ercan Havalimanı’ndan Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu uğurladı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.