Cumhurbaşkanı Tatar’a Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde fahri doktora tevdi edildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen bir törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora unvanı verildi.

Yayın: 19.01.2024 - 19:04

154 kez okundu

Cumhurbaşkanı Tatar’a Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde fahri doktora tevdi edildi

Törende, Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC’nin Türk Dünyası İçerisindeki Stratejik Önemi” konulu bir konferans da verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Trabzon’un kendileri için önemini vurgulayarak, fahri doktora unvanına teşekkür etti ve tarihi bağların Kıbrıs’ı Türkiye ile birbirine bağladığını ifade etti. Tatar, İngiltere’nin adayı ilhak etmesi sonrasında Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zorlu yılları anlattı. KKTC’nin geleceğinin güvence altında olduğunu ve Türkiye ile birlikte güçlü bir şekilde ilerleyeceklerini vurgulayan Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile olan iletişimlerini ve iş birliğini önemli bir unsur olarak belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele yıllarını anlatarak, Türkiye’nin desteğiyle kendi kimliğini koruyarak devletini kurduklarını ifade etti. Tatar, Türkiye ile KKTC arasındaki güçlü ilişkinin devam edeceğini ve Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye ile birlikte Kıbrıs’ın enerji kaynakları açısından da önemine değindi.

KKTC’nin Türkiye ile birlikte yürüttüğü milli siyasetin önemini vurgulayan Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliğine vurgu yaparak, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin Türkiye ile birlikte şekilleneceğini ifade etti. Gazze’deki saldırılara da değinen Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün hayati olduğunu söyledi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, törende yaptığı konuşmada, KKTC’nin Türk dünyası içerisindeki stratejik önemine dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nin garantör ülke olarak KKTC’nin toprak bütünlüğünü ve Türk varlığını korumaya devam edeceğini vurgulayan Çuvalcı, Cumhurbaşkanı Tatar’a uluslararası ilişkiler alanındaki başarılarından dolayı fahri doktora tevdi ettiklerini belirtti.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da törende konuşarak, Kıbrıs’ın tarih boyunca Türklerin kontrolünde olduğunu ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı sonrasında Türk varlığının korunduğunu ifade etti. Ada etrafındaki enerji kaynaklarına vurgu yaparak, Kıbrıs’ın Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, törenin ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Odanın çalışmaları ile ilgili bilgi alan Tatar, KKTC’deki yenilenebilir enerji ve tarım alanındaki yatırım olanakları üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap