Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 17.12.2024 - 08:51
Güncelleme: 17.12.2024 - 05:05
2602 kez okundu
Oturumda, milletvekilleri bütçe üzerine değerlendirmelerde bulunarak eğitimin mevcut sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülkenin en önemli bakanlıklarından biri olduğuna dikkat çekerek, eğitime ayrılan payı “cehaletin bir sonucu” olarak nitelendirdi. Şahiner, kamusal eğitimin giderek özelleştirilmeye çalışıldığını ve fırsat eşitliğinin ortadan kalktığını ifade etti.
Eğitim binalarının depreme dayanaklı olmadığını belirten Şahiner, bu konuda sadece fiziki çözümlerle ilerlenmeye çalışıldığını söyledi. Konteynırda yapılan eğitimin mülteci kamplarını andırdığını vurgulayan Şahiner, müfredata da dikkat çekti.
Yeni kuşağın bilgiye kolayca eriştiğini belirten Şahiner, mezun öğrencilerin çoğunun kendi alanlarında çalışmak istemediğine de işaret etti. Ülkede yabancı nüfus sayısının arttığını belirten Şahiner, Türkçe bilmeyen öğrencilerin eğitim hakkına özel vurgu yaptı.
Yükseköğretim konusunda süreklilik ve kalite vurgusu yapan Şahiner, 16 Kasım 2020’de yayınlanan Yükseköğretim Strateji Belgesi‘nde hedeflenen çalışmaların çok sınırlı ilerlediğini belirtti. Uluslararası standartlara ulaşmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
CTP Milletvekili Devrim Barçın, hayat pahalılığıyla ilgili yasal değişikliklerin alım gücünü korumadığını dile getirdi. Barçın, ikinci altı aylık hayat pahalılığı oranının maaşların 1 Ocak tarihindeki seviyesine göre hesaplanacağını belirterek, bunun halkın alım gücünü ciddi anlamda düşüreceğini söyledi.
“Bu yasalar bu şekilde geçerse, 1 Ocak’ta aldığın ekmeği bir daha alamayacaksınız” diyen Barçın, yoksulluğun derinleşeceği uyarısında bulundu. Maliye Bakanlığı bütçesi görüşmesinde rakamlarla konuyu detaylandıracağını ifade eden Barçın, Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki değişikliğin eskisinin “kopyası” olduğunu öne sürdü.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eleştirilere yanıt vererek eğitimin ortak gailesi olduğuna vurgu yaptı. Eğitimin siyaset ününe geçmemesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkçe bilmeyen öğrencilerin sorunlarına odaklandıklarını ve bu konuda bir düzen kurduklarını ifade etti.
Okullardaki öğretmen eksikliğini giderme konusunda çalıştıklarını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, denetçi kadrosunun artırıldığını ve meslek edindirme programlarında AB standartlarının esas alındığını söyledi.
Tam gün eğitime ilişkin eleştirilere de yanıt veren Çavuşoğlu, bu uygulamayı hayata geçirmek için direnişlere rağmen kararlı olduklarını ifade etti. “Fakirlik tam gün eğitimle başlamadı” diyen Bakan Çavuşoğlu, çocukların kantin ihtiyaçlarına yönelik sorunların çözüleceğini belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat depremi sonrası can güvenliğinin birinci öncelikleri olduğunu vurgularken, prefabrik çözümlerin geçici olduğunu ifade etti. Yükseköğretimde ise YÖDAK’ın önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, cemaat faaliyetine izin vermeyeceklerini söyledi.
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, eğitim sisteminin iyiye gitmediğini belirterek, sorunların ancak yüzleşilerek çözülebileceğini dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu’nun iddialarını eleştiren İncirli, eğitimde herhangi bir devrim olmadığını öne sürdü.
Görüşmenin sonunda Milli Eğitim Bakanlığı 2024 bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi. Ardından, bakanlığa bağlı kurumların bütçelerinin görüşmesine geçildi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.