Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 23.04.2024 - 17:31
Güncelleme: 23.04.2024 - 17:35
258 kez okundu
Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safranın kilogram fiyatı, rekor seviyeye ulaştı. Bir avuç içerisine sığan 4 gram safranın fiyatı, 1 gram altının değeriyle eşit hale geldi.
Safran, üretimdeki zorlukları ve nadir bulunmasından dolayı yüksek fiyatlara satılan bir baharat olarak öne çıkıyor. Gıda, boya ve ilaç sanayinde yaygın bir şekilde kullanılan safranın kilogram fiyatı 600 bin liraya kadar çıktı.
Gıda Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, safranın üretim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Manavoğlu, safranın sadece belli bölgelerde yetişebildiğini ve tamamen el işçiliği ile toplandığını belirtti. Bir kilogram safran elde etmek için 450 bin çiçeğin toplanması gerektiğini ifade eden Manavoğlu, bu sürecin oldukça zahmetli olduğunu vurguladı.
Safranın piyasada çok fazla taklit edilen bir ürün olduğuna dikkat çeken Manavoğlu, tüketicilerin orijinal safranı ayırt etmek konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Safran baharatının değerli olmasının yanı sıra, piyasada bulunan taklit ürünlerin de dikkatle incelenmesi gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, şunları söyledi:
“Safranın kullanımına baktığımızda, kendisinden binlerce kilogram fazla ağırlıktaki ürünlere rengini verebiliyor. Gıda, boya ve ilaç sanayinde oldukça kullanılıyor. Bu ürünün kilosunu 500 liraya, 1000 liraya bulmak imkansız. Ancak baktığımızda bu fiyatlarla da karşımıza çıkıyor. Mısır koçanlarını, Hindistan cevizi ipliklerini hatta at kıllarını bile boyayarak safran diye satışa sunuyorlar”
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.