Dinçyürek:” Aşılarla sağlanan bağışıklıkla hayat kurtarılmaktadır”

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Aşı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Yayın: 23.04.2024 - 18:13

57 kez okundu

Dinçyürek:” Aşılarla sağlanan bağışıklıkla hayat kurtarılmaktadır”

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı ülkelerin katılımıyla 2012’den beri her yıl Nisan ayının son haftası, tüm yaş gruplarının hastalıklardan korunması amacıyla “Aşı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Dinçyürek, aşılanmanın etkisi ve düşük maliyetiyle dikkat çeken en önemli sağlık müdahalelerinden biri olduğunu, milyonlarca kişinin hayatını kurtaran en başarılı yöntemlerden biri olduğunu belirtti.

Dinçyürek, bu yıl 22-28 Nisan tarihlerinde kutlanan Aşı Haftasıyla aşının önemine vurgu yapıldığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2024 temanın “Aşılama Yoluyla İnsanca Hayat Kurtarmak Mümkün” olarak belirlediğini ifade etti.

“Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan korumak için sağlıklı ve risk altındaki kişilere uygulanır” diyen Dinçyürek, vücudun zarar vermeyen mikropları ya da toksinleri tanıyarak onlara karşı savunma geliştirdiğini ve bu sayede gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemiyle savaşıp kişiyi hastalığa karşı koruduğunu belirtti. Bağışıklamanın, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin en önemli toplum sağlığı müdahalelerinden biri olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığının aşı listesinde bulunan aşıları şu şekilde sıraladı:

  • Hepatit B Aşısı: Doğumdan hemen sonra, taburcu olmadan önce tüm yenidoğanlara yapılmalıdır. İkinci doz 1. ayda, üçüncü doz ise 6. ayda yapılır.
  • Karma Aşı (Difteri, Tetanoz, Asellüler Boğmaca, Hemofilus İnfluenza, İnaktif Polio Aşısı): 2, 4, 6 ve 18. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır. Rappel dozu 4-6 yaş arasındaki çocuklara yapılır.
  • Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı: 6 ve 18. aylarda yapılır.
  • Pnömokok Aşısı: 2, 4 ve 12. aylarda yapılır.
  • KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı): İlk doz 12. ayda, ikinci doz ise 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.
  • Suçiçeği Aşısı: İlk doz 12. ayda, ikinci doz ise 4-6 yaş arasında tekrarlanmalıdır.
  • Hepatit A Aşısı: İlk doz 18. ayda, ikinci doz 24. ayda yapılır.
  • dT (Azaltılmış doz difteri ve tetanoz) Aşısı: 10 yaşındaki çocuklara yapılır.

Eksik aşıları olan çocuklara aşıların genellikle yaşa bağlı olmadan uygulanabileceğini, ancak bazı aşıların dozlarının azaltılması gerektiğini belirten Dinçyürek, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık merkezlerinde ve devlet hastanelerinde çocukluk çağı aşılarının ücretsiz olarak yapıldığını söyledi. Ayrıca, her eğitim ve öğretim yılında ilkokul 1. ve 5. sınıf öğrencileri için aşı kampanyası düzenlendiğini ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından okullara gidilerek çocukların eksik aşılarının tamamlandığını vurguladı.

Dinçyürek, “Unutmayın! Aşılarla sağlanan bağışıklıkla hayat kurtarılmaktadır!” diye ekledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap