Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: Kıbrıs’taki iki devletli çözüm Türkiye’nin değişmeyen politikasıdır

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında gerçekleşen herhangi bir görüşmenin, resmi bir statüde değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Yayın: 09.11.2024 - 16:42

4120 kez okundu

Budapeşte’de düzenlenen 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ne katılan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis’in de yer aldığı gayriresmi bir görüşmeye ilişkin basında yer alan görüntüler hakkında Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamalarda bulunan Ertuğruloğlu, konuya dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk halkının eşit egemenlik ve uluslararası statü haklarını ihlal eden GKRY’yi tanımadığını vurgulayarak, “Bu durum göz önüne alındığında, Türkiye Cumhuriyeti ile GKRY yetkilileri arasında gerçekleşen hiçbir görüşme resmi bir nitelik taşıyamaz” şeklinde konuştu. Ayrıca geçmişte de Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin, GKRY yetkilileriyle gayriresmi şekilde görüşmeler gerçekleştirdiğinin altını çizen Bakan, bu tür görüşmelerin medyada geniş yankı uyandırsa da fazla anlam yüklenmemesi gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’nin Kıbrıs Politikası Değişmedi”

Dışişleri Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs meselesindeki tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını vurgularken, hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Türk halkının haklarının teslim edilmesi ve devletlerinin tanınması yönündeki çağrılarını sürdürdüklerini belirtti. Ertuğruloğlu, bu tutumun değişmeden devam ettiğini ifade etti.

Fidan ve Yerapetritis Görüşmesi

Bakan, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis arasındaki Atina’da gerçekleşen görüşmeye de değindi. Görüşme sırasında, Fidan’ın Kıbrıs meselesinde müzakerelerin ilerlemesi için herhangi bir zemin bulunmadığını ve federasyon modelinin artık geçerli olmadığını belirttiğini aktaran Ertuğruloğlu, BM’nin de taraflar arasında ortak bir zemin olmadığına dair kayda geçirdiğini söyledi. Ayrıca, hem Kıbrıs Türkleri hem de Kıbrıs Rumları için güvenlik, özgürlük ve refahı sağlamak için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için adada iki ayrı halk ile iki ayrı devletin varlığının kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ada’daki Gerçeklik ve Yeni Yaklaşımlar

Ertuğruloğlu, iki halk ve iki devlet anlayışının temel alınması gerektiğini vurguladı. Adadaki mevcut durumun, iki farklı kültür, dil ve dine sahip halkların varlığına dayandığını belirten Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının özgür iradesinin kabul edilmesinin ve haklarının tescil edilmesinin bölgedeki kalıcı barış ve istikrar için önemli bir adım olduğunu söyledi.

GKRY’nin Dış Politikası ve Türkiye’nin Stratejisi

GKRY’nin, Türkiye’nin bölgede artan etkisinden rahatsızlık duyduğunu belirten Ertuğruloğlu, özellikle Türkiye’nin iki devletli çözüm politikasının uluslararası alanda daha fazla kabul gördüğünü ifade etti. Rum liderliğinin, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle gayriresmi bir görüşme yapmak için fırsat kolladığını belirten Bakan, bu tür görüşmelerin siyasi bir kazanç olarak gösterilmesinin, GKRY’nin uluslararası arenada kaybettiği zemini örtbas etmeye yönelik bir girişim olduğunu vurguladı.

Ertuğruloğlu, GKRY yetkililerinin gayriresmi görüşmeleri siyasi bir kazanım gibi göstermeye çalışmasının, uluslararası alandaki itibar kayıplarını gizlemek amacıyla yapılan bir “pişkinlik” olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap