Dışişleri Bakanlığı: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde “Deniz Mekansal Planı” kabul edilmezdir

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin "Deniz Mekansal Planı"nın, Kıbrıs adasının tek sahibi olma anlayışını sürdürdüğünü belirterek, bu tek taraflı yaklaşımın kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Yayın: 23.12.2023 - 08:57

99 kez okundu

Dışişleri Bakanlığı: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde “Deniz Mekansal Planı” kabul edilmezdir

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde “Ulusal Deniz Mekansal Planı”nın 20 Aralık 2023 tarihinde kabul edildiği ve planın denizdeki enerji sektörlerinin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçladığı vurgulandı. Ancak, Dışişleri Bakanlığı, söz konusu planın Kıbrıs adasının tek sahibi anlayışını sürdürdüğünü ve bu yaklaşımın tek taraflı olarak kabul edilemeyeceğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs adasının eşit sahibi olan Kıbrıs Türk halkının adanın etrafındaki suların da eşit sahibi olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla, Kıbrıs Türk halkı ada ve etrafı ile ilgili atılacak tüm adımlarda sürecin en başından en sonuna kadar eşit söz ve hak sahibidir. Yalnızca Kıbrıs Rum halkını temsil etmekte olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk halkı adına herhangi bir söz söylemeye veya adım atmaya hiçbir yetkisi yoktur.”

Ayrıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını göz ardı ederek ilan ettiği “Ulusal Deniz Mekansal Planı”nın yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin deniz yetki alanlarıyla örtüşen bir harita yayınladığına dikkat çekildi. Bu plan ve haritanın uluslararası hukuka göre geçersiz olduğu ve Kıbrıs Türk halkı açısından hiçbir bağlayıcılığı olmadığı vurgulandı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs Türk halkının eşit haklarını ihlal etmeye devam ettiği ve işbirliği yerine gerginliği tırmandırmayı tercih ettiği ifade edilen açıklamada, temmuz 2022’de yapılan hidrokarbon işbirliği ve hakça paylaşım önerisinin hala masada olduğu, ayrıca 2020 yılında Türkiye’nin önerdiği Doğu Akdeniz konferansına destek verildiği ancak bu çağrıların göz ardı edilmesi durumunda Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için gerekli adımların atılacağı belirtildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap