Dışişleri Bakanlığı: “Kıbrıs’ta iki devletli çözümün zamanı gelmiştir”

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs sorununun temel kaynağının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olduğunu ve Kıbrıs Türkleri'nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsü ile iki devletli çözüm önerisini kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kıbrıs'ta iki devletli çözüm zamanı geldi" dedi.

Yayın: 18.04.2024 - 16:04

73 kez okundu

Dışişleri Bakanlığı: “Kıbrıs’ta iki devletli çözümün zamanı gelmiştir”

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisini değerlendirdi. Bildiride, Brüksel’de gerçekleştirilen zirvede “Türkiye” başlığı altında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilgilendiren ifadelerin yer aldığına dikkat çekildi.

Avrupa Birliği’nin, GKRY’yi AB üyesi yaparak uluslararası antlaşmaları ve kendi üyelik kriterlerini ihlal ettiğine ve Kıbrıs sorununun asıl sorumlusunun GKRY olduğu gerçeğini unutturmaya çalıştığına dair açıklamada bulunuldu. Ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorununa rehin tutulmaya çalışıldığı vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin tükenmiş çözüm önerilerine ısrarla tutunarak Kıbrıs’taki durumu daha da kötüleştirdiğine işaret ederek, “Kıbrıs’ta iki devletli çözümün vakti geldiğini” belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yarım asırdan fazla süredir denenmiş ve başarısız olmuş modellerle Kıbrıs sorununa çözüm bulunamayacağı açıktır. AB’nin tamamen GKRY yanlısı bir tutum sergileyerek Kıbrıs sorununa müdahale etmeye çalışması, kabul edilemezdir. AB ve kurumları, Kıbrıs Türk halkını izole ederken Rum tarafına rahat bir alan sunarak statükonun başlıca sorumlularıdır ve Kıbrıs sorununa müdahil olmamalıdırlar.

AB, Türkiye’ye sorumluluk yüklemek yerine sorunun kaynağı olan GKRY’ye Kıbrıs Türkleri’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsü ile iki devletli çözüm önerisini kabul etmesi gerektiği yönünde telkinde bulunmalıdır.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap