Doğu Akdeniz’de görülen balon balıklarının insan sağlığına verdiği zararın boyutları ortaya çıktı

Akdeniz kıyısındaki ülkelerde yapılan bir araştırmaya göre, 2004 ile 2023 yılları arasında balon balıkları nedeniyle tüketim kaynaklı 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası yaşandı.

Yayın: 18.04.2024 - 08:41

80 kez okundu

Doğu Akdeniz’de görülen balon balıklarının insan sağlığına verdiği zararın boyutları ortaya çıktı

Akdeniz, endemik canlıların yüzde 20 ila 30’unu barındıran 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Bu canlıların korunması amacıyla Akdeniz’de 1233 deniz koruma alanı bulunuyor.

“Biology” dergisinde yayımlanan “Doğu Akdeniz’de İstilacı Balon Balıklarının İnsan Sağlığına Etkilerinin Değerlendirilmesi” adlı çalışma, 2004’ten 2023’e kadar Doğu Akdeniz’deki balon balığı ve turuncu benekli balon balığı kaynaklı fiziksel saldırı, zehirlenme ve ölüm vakalarını ele aldı. Çalışmada belgelenen 198 olay arasında, tüketimden kaynaklı 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası incelendi. Özellikle 2019’dan sonra vakalarda artış gözlendi.

İlk vakalar Lübnan ve Mısır’dan gelirken, en fazla zehirlenme vakası Suriye’de bildirildi. Türkiye ve Suriye, en fazla vaka rapor edilen ülkeler oldu. Türkiye’de 4 ölüm, 24 ölümcül olmayan zehirlenme ve 8 fiziksel saldırı vakası kaydedildi.

Balon balıkları, yüksek miktarda nörotoksin içererek insan sağlığını tehdit ediyor. Zehirlenme semptomları genellikle 10 dakika ila 6 saat içinde ortaya çıkıyor ve ölüme neden olabiliyor.

Araştırmada yer alan Dr. Aylin Ulman, balon balıklarının insan sağlığına, ekonomiye ve biyoçeşitliliğe zarar verdiğini belirtti. Türkiye’de 2002’de görülen balon balığının, diğer Akdeniz bölgelerine yayıldığını söyledi.

Ulman, balon balıklarının keskin dişlerinin çeşitli canlıları avladığını ve insanların balon balıklarını tüketmemesi gerektiğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın balıkçılara balon balığı avlama teşviki sunduğunu ancak balon balıklarının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap