DSÖ, M çiçeği virüsüyle mücadelede etkilenen ülkelerle çalışmalar yürütüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği (mpox) salgınıyla mücadele konusunda küresel iş birliğinin önemini vurguladı.

Yayın: 15.08.2024 - 09:08

38 kez okundu

DSÖ, M çiçeği virüsüyle mücadelede etkilenen ülkelerle çalışmalar yürütüyor

Ghebreyesus, salgının kontrol altına alınması için Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), sivil toplum kuruluşları ve diğer uluslararası ortaklarla ortaklaşa çalıştıklarını belirtti.

Ghebreyesus, DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısının açılış konuşmasında, M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyelinin yüksek olduğunu ifade etti. Virüsün özellikle Afrika ve çevresindeki bölgelerde daha büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde M çiçeği vakalarının 10 yılı aşkın süredir düzenli olarak bildirildiğini belirten Ghebreyesus, son yıllarda bu ülkede vaka sayılarında sürekli bir artış yaşandığını kaydetti. 2023 yılında bildirilen M çiçeği vakalarında ciddi bir artış olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bu yıl şu ana kadar Afrika ülkelerinde bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını ve 524 ölüm vakasının kaydedildiğini açıkladı.

Ghebreyesus, 2023’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilen ve cinsel yolla bulaşan “1b türü” virüsün hızla yayıldığını, bu durumun komşu ülkelerde de endişe yarattığını belirtti. Bu gelişmelerin, DSÖ’nün Acil Durum Komitesi’ni toplama kararının arkasındaki temel nedenlerden biri olduğunu vurguladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne komşu olan ve daha önce M çiçeği vakası bildirmemiş Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da, temmuz ayında “1b türü” virüsün yaklaşık 90 vaka olarak rapor edildiğini hatırlatan Ghebreyesus, bu durumun Afrika’daki sağlık tehditlerini daha da artırdığına dikkat çekti.

DSÖ Genel Direktörü, salgının tek bir türüne odaklanmadıklarını, farklı ülkelerde farklı bulaşma yolları ve risk düzeyleri bulunan çeşitli salgınlarla mücadele ettiklerini ifade etti. Ghebreyesus, “Bu salgınların nedenlerini anlamak ve ele almak için, etkilenen ülkelerin hükümetleri, Africa CDC ve sivil toplum kuruluşları ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz,” dedi.

DSÖ, bölgesel gözetim, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek için 15 milyon dolar tutarında bir bölgesel müdahale planı geliştirdi. Ghebreyesus, M çiçeği virüsü için önerilen iki aşının, DSÖ tarafından listelenen ulusal düzenleyici kurumlar ve Nijerya ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından onaylandığını belirtti.

Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan M çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte olmuş kişilerden bulaşabiliyor. Virüsün yayılma yolları arasında, enfekte vücut döküntülerine veya bu döküntülerin temas ettiği eşyalarla temas etmek, enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla temas kurmak yer alıyor.

Virüs bulaştıktan sonra, belirtiler genellikle 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler gibi semptomlara neden olabiliyor. M çiçeği için özel bir tedavi yöntemi olmasa da, antiviral ilaçlarla hastalık yönetilebiliyor. Vakaların çoğu hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022’de hastalığın ismini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” olarak değiştirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap