Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 04.12.2024 - 09:25
Güncelleme: 04.12.2024 - 04:16
1993 kez okundu
Banka, bu bulgularını “Uluslararası Borç Raporu”nda detaylandırdı.
Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerin faiz ödemeleri bir yıl içinde yaklaşık %30 artarak 406 milyar dolara yükseldi. Bu durum, sağlık, eğitim ve çevre gibi kritik alanlarda bütçeleri sıkıştırarak ekonomik dengeleri zorluyor.
Özellikle en yoksul ve kırılgan ekonomilerin mali baskıyı daha derinden hissettiği belirtilen raporda, bu ülkelerin 2023 yılında toplam 96,2 milyar dolarlık borç geri ödemesi yaptığı kaydedildi. Ana para ödemelerinin %8 azalarak 61,6 milyar dolara düştüğü, ancak faiz maliyetlerinin 34,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı vurgulandı. Bu rakamın 10 yıl öncesine kıyasla dört kat daha fazla olduğu ifade edildi.
Kredi koşullarının sıkılaşmasıyla birlikte, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlar en yoksul ekonomiler için “hayati destek” sağlıyor. Kovid-19 pandemisinin ardından borç yüklerinin hızla arttığı ve küresel faiz oranlarındaki yükselişin toparlanma çabalarını sekteye uğrattığı belirtildi.
Raporda, düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcunun 2023 yılı sonunda 8,8 trilyon dolara ulaştığı ve bunun 2020’ye göre %8’lik bir artış olduğu açıklandı.
Rapora göre, 2023 yılında dış borçlanma tüm gelişmekte olan ülkeler için daha maliyetli hale geldi. Resmi kreditörlerden alınan kredilerin faiz oranları %4’ü aşarak ikiye katlandı. Özel kreditörlerin uyguladığı faiz oranları ise %6’ya çıkarak son 15 yılın zirvesine ulaştı.
Dünya Bankası, küresel faiz oranlarının düşüş eğilimi gösterdiğini ancak Kovid-19 öncesi seviyelerin üzerinde kalmasının beklendiğini belirtti. Bu durum, borç yönetimi ve finansal sürdürülebilirlik açısından ülkeler için yeni zorluklar anlamına geliyor.
Bu gelişmeler, gelişmekte olan ekonomiler için daha etkin borç yönetimi ve uluslararası finans kuruluşlarının desteğine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.