Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle her yıl 38 trilyon dolar gelir kaybına uğrayabilir

2050'ye kadar küresel sıcaklıktaki artışın dünya ekonomisine yüzde 19'luk bir gelir kaybına neden olacağı tahmin ediliyor.

Yayın: 18.04.2024 - 09:11

26 kez okundu

Dünya ekonomisi iklim değişikliği nedeniyle her yıl 38 trilyon dolar gelir kaybına uğrayabilir

Bu durum, yıllık ortalama 38 trilyon dolarlık bir ekonomik zarara denk geliyor. Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim insanları, Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, son 40 yılda dünya genelinde elde edilen verilere dayanarak bu sonuca ulaştı.

Araştırma, karbon emisyonlarının azaltılmasıyla bile olsa, iklim değişikliğinin 2050’ye kadar ekonomik büyümeyi önemli ölçüde etkileyeceğini gösteriyor. Bu durumun küresel sıcaklık artışını 2 derece sınırında tutmak için gereken maliyetlerden altı kat daha büyük olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, bu ekonomik kaybın yıllık ortalama 38 trilyon doları bulabileceğini ve 2050’ye kadar yıllık 19-59 trilyon dolar arasında olabileceğini hesaplıyorlar. Bu zararlar genellikle artan sıcaklıklar ve buna bağlı değişkenliklerden kaynaklanıyor.

Ayrıca, ABD ve AB gibi gelişmiş bölgelerin de büyük ekonomik maliyetlerle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. PIK bilim insanları, özellikle Güney Asya ve Afrika’nın bu durumdan en fazla etkileneceğini vurguluyorlar. Bu etkiler genellikle tarımsal verim, iş gücü verimliliği ve altyapı gibi ekonomik büyüme faktörlerinden kaynaklanıyor.

Son olarak, uzmanlar iklim değişikliğinin etkilerinin adil olmayan bir şekilde dağıldığına da dikkat çekiyorlar. Daha yüksek emisyonlu ülkelerin, daha az sorumlu olanlara kıyasla daha fazla gelir kaybına uğrayabileceği ve aynı zamanda bu ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak için daha az kaynağa sahip oldukları belirtiliyor. Bu nedenle, yenilenebilir enerji sistemlerine geçişin önemine vurgu yapılıyor ve gezegenin sıcaklığının dengeye oturması için fosil yakıtlarının kullanımının azaltılması gerektiği ifade ediliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap