Dünyaca ünlü Comanchero suç örgütü çökertildi

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleşen Kafes Operasyonu ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Yayın: 02.11.2023 - 11:00

158 kez okundu

Dünyaca ünlü Comanchero suç örgütü çökertildi

Bu operasyon, Avustralya merkezli uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero’nun çökertilmesini hedeflemiş ve operasyon sonucunda 37 şüphelinin yakalandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya, operasyonun başarıyla tamamlanmasında İstanbul Başsavcılığı, adliye, MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurumu), Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerini tebrik etti.

Ayrıca, Bakan Yerlikaya, organize suç örgütlerine ve uyuşturucu ticareti yapanlara karşı taviz verilmeyeceğini vurgulayarak, herhangi bir büyüklükteki organize suç örgütlerinin çökertileceğini ve adalete teslim edileceğini belirtti.

Operasyon nasıl gerçekleşti?

Kafes Operasyonu’nun detaylarına göre, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero adlı silahlı organize suç örgütünün elebaşı Mick Hawi’nin 2018 yılında öldürüldüğü bilinmektedir. Ancak, örgütün faaliyetlerine devam ettiği ve suçlar işlediği tespit edilmiştir.

Bu örgütün faaliyet alanı, uluslararası boyutta uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı soygun, kundaklama, adam kaçırma ve suç gelirlerini aklama gibi suçları içermektedir. Operasyonun amacı, bu suç örgütünün faaliyetlerine son vermek ve suçluları adalete teslim etmektir.

Elebaşı KKTC’de yakalanmıştı

2022 yılında, suç örgütü Comanchero’nun elebaşı olarak bilinen Mark Douglas Buddle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yakalanarak Avustralya yetkililerine teslim edildi. Ancak örgütün faaliyetleri bu yakalamayla sona ermedi. Suç örgütünün diğer elebaşları Hakan Ayık ve Duax Hohepa Ngakuru, örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam etti.

Bu çete, Türk vatandaşı örgüt yöneticileri ve yabancı uyruklu örgüt üyeleri tarafından kurulmuştu. Grup, Güney Amerika’dan temin ettikleri uyuşturucuyu Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avustralya, Hollanda ve Hong Kong’a taşıma girişiminde bulunuyordu. Ayrıca, dünya çapında işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye’de aklamaya çalıştıkları tespit edildi.

Bu operasyon, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Operasyon sonucunda Comanchero suç örgütüne karşı “Suç işlemek için örgüt kurma, Kurulan örgüte üye olmak, Uluslararası uyuşturucu madde ticareti, Suçtan elde edilen malvarlığını aklamak” suçlarından önemli bir operasyon düzenlendi.

MASAK raporları doğrultusunda 55 zanlının yaklaşık 4,5 milyar lira değerindeki malvarlıklarına (banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 şirkete ait ortaklık payları) İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla el konuldu.

Operasyon sonucunda, ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık, Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Avustralya makamlarınca çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu, ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel ve Erkan Yusuf Doğan, mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif, Alp Öztürk ile birlikte aklama faaliyetlerine iştirak ve yardım eden 37 şüpheli de yakalandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap