Enerji’nin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi”nde ele alınıyor

Enerji sektöründeki geleceğe ve güncel jeopolitik gelişmelere odaklanan "Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi," bugün gerçekleştirildi.

Yayın: 25.01.2024 - 14:33

79 kez okundu

Enerji’nin geleceği ve güncel jeopolitik gelişmeler “Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi”nde ele alınıyor

Doğu Akdeniz’deki enerji konularına dair devam eden tartışmalar, bölgesel aktörlerle büyük güçlerin enerji politikaları, son dönemdeki İsrail-Filistin çatışması gibi gelişmelerin ele alındığı zirve, Avrupa-Akdeniz Araştırmaları Merkezi (ASEMEDS) ile Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TUMBİFED) işbirliğiyle Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda düzenlendi.

Zirveye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, milletvekilleri, bürokratlar ve konuklar katıldı. TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’nun katılamaması üzerine gönderdiği mesaj, zirvenin başarılı geçmesi dileğini içeriyordu.

Saygı duruşu ve istiklal marşıyla başlayan zirve, TUMBİFED’in faaliyetlerini tanıtan bir video ile devam etti. TUMBİKON Başkan Vekili Can Çobanoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan zirvede, enerji paylaşımının dünya genelinde kritik bir mesele haline geldiği vurgulandı.

Çobanoğlu, Doğu Akdeniz’in henüz tam anlamıyla açıklanmamış raporlarına göre, Kıbrıs çevresindeki bölgenin Mısır, İsrail ve İtalya deltalarından daha fazla rezerv barındırdığını belirtti. Ayrıca, Rusya’nın bu bölgede “off shore” izinleri almasıyla birlikte bölgenin daha da önem kazanacağına dikkat çekti ve KKTC ile Türkiye’nin bu alanda önemli aktörler olacağını vurguladı. Çobanoğlu, bölgedeki zenginlikleri paylaşmak isteyen devletlerin, KKTC ve Türkiye’nin rızası olmadan adım atamayacağını belirtti ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, enerjinin önemi ve iklim krizi konularına değinerek, enerji kaynaklarının etkin kullanımının hayati olduğunu söyledi.

ASEMEDS Başkanı Murat Tüzünkan, bölgede keşfedilmeyi bekleyen güçlü bir potansiyele sahip kaynakların bulunduğunu ifade ederek, Doğu Akdeniz’in enerji jeopolitiğinin önemini vurguladı. Ayrıca, Rum Yönetimi’nin bölgesel iş birliğini engelleyici bir yapı geliştirmeye çalıştığını belirtti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türklerinin doğal gaz ve hidrokarbon haklarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı ve enerji sorunlarının çözümünün Kıbrıs sorununa olumlu katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Zirve, üç farklı oturumla devam ediyor ve farklı konularda uzman konuşmacıları içeriyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap