Erdoğan: “Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz. Bu konuda kararlıyız. Terörle ve terör örgütleriyle birlikte yürüyenlere, terör örgütlerini maşa olarak kullananlara meydanı asla bırakmayacağız." şeklinde konuştu.

Yayın: 23.04.2024 - 16:11

28 kez okundu

Erdoğan: “Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz, kararlıyız”

Erdoğan, Irak ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin daveti üzerine gerçekleştirdikleri resmi ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit’le ve Irak Başbakanı Sudani ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde son dönemde ivme kazanan ilişkileri ele aldıklarını ifade etti.

Ziyaretlerinde, Irak ile ilişkileri daha da ilerletme yönündeki ortak iradelerini teyit ettiklerini belirten Erdoğan, Başbakan Sudani’nin liderliğindeki hükümetin, Irak’ta istikrarın ve refahın idamesi için attığı adımlara verdikleri desteği tekrar vurguladıklarını kaydetti.

Özellikle terörle mücadele, ticaret, ulaştırma, enerji ve iklim değişikliğinin etkileri gibi konularda atabilecekleri adımları değerlendirdiklerini paylaşan Erdoğan, şunları belirtti:

“Irak kısa süre önce terör örgütü PKK’yı yasaklı örgüt ilan etti. Ülkemizin bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdik. PKK’nın resmen terör örgütü ilan edilerek Irak’taki varlığının sonlandırılması yönündeki beklentimizi bir kez daha vurguladık. Önümüzdeki dönemde inşallah bunun somut sonuçlarını daha net göreceğiz. Kalkınma Yolu Projesi de gündemimizin en üst sırasındaydı. İmzaladığımız dörtlü mutabakat muhtırasıyla bu konuda kritik bir eşiği daha aşmış bulunuyoruz. İnşallah bundan sonra daha da mesafe alacağız. Ayrıca akdedilen 27 anlaşma ve mutabakat zaptlarıyla ilişkilerimizin zeminini güçlendirdik. Stratejik çerçeveye ilişkin mutabakat muhtırası özellikle ilişkilerimize kurumsal, yapıcı ve sonuç üreten bir nitelik kazandırmaya yönelik tarihi bir adım attık. Bu anlaşmaların etkin şekilde uygulanması noktasında hemfikiriz. Iraklı kardeşlerimiz de gerekli iradeye sahiptir. Bağdat’ta ayrıca Türkmen liderleri de kabul ettim. Türkmen kardeşlerimize ülke ve millet olarak her zaman yanlarında olduğumuzu ve olacağımızı ifade ettik.”

Filistin’deki insanlık dramını ele aldık

Bağdat’tan sonra Erbil’e geçtiklerini ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi liderleriyle verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, “Ziyaretimiz vesilesiyle Erbil’in dört bir tarafının ay yıldızlı al bayrağımızla donatılması, bizi gerçekten duygulandırdı.” dedi.

Irak Kürt Bölgesi ile Türkiye arasındaki samimi dostluğu bir kez daha gözlemleme fırsatı bulduklarını ifade eden Erdoğan, Irak Kürt bölgesel yönetimiyle kurulan işbirliğini ilerletme iradelerinin devam ettiğini vurguladı.

Ziyaretleri sırasında PKK tehdidi konusunu da ele aldıklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Terörle mücadelede kalıcı başarıların, bölgenin güvenliği açısından kritik önemde olduğunu teyit ettik. Enerji, ulaştırma, ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere ekonomik ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. Görüşmelerimizde Gazze başta olmak üzere Filistin’de yaşanan insanlık dramını da ele aldık. İsrail’in eylemlerinin bölge ve Irak üzerindeki olumsuz etkilerine karşı Irak’ın güvenliği ve istikrarına verdiğimiz önemi vurguladık. Irak ile hem ikili hem bölgesel düzeyde artan işbirliğimizin, tüm bölgenin huzuruna ve istikrarına katkı sağlayacağına inanıyorum. Görüşmelerimizin ve aldığımız kararların ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm Iraklı kardeşlerimize samimi misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.”

Uluslararası hukuk çerçevesinde mücadele devam edecek

Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra şunları söyledi:

“Irak’la terörle mücadele konusunda ‘Bu yaz itibarıyla Irak sınırında terörün çözüleceğini’ söylemiştiniz. Irak ile bir ortak operasyon mu söz konusu? Yoksa bu operasyonu Türkiye kendi başına mı yapacak? Bu konu Irak’taki temaslarınızda gündeme geldi mi?

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap