Erdoğan ve Reisi, işbirliklerinin daha da güçlendirilmesini görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, PKK/PYD/YPG ve PJAK gibi örgütlere karşı işbirliğinin güçlendirilmesinin bölgenin güvenliği açısından önemine vurgu yaptı.

Yayın: 25.01.2024 - 08:28

54 kez okundu

Erdoğan ve Reisi, işbirliklerinin daha da güçlendirilmesini görüştü

Erdoğan ve Reisi, Ankara’da düzenlenen Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı ve anlaşma imza töreninin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Reisi’nin Türkiye ziyaretini, Kirman’da 3 Ocak’ta gerçekleşen menfur terör saldırısının ardından gerçekleştirmesine atıfta bulunarak, terörle mücadelede İran’ın yanında olduklarını vurguladı. İki lider, görüşmelerin karşılıklı güven ve ortak menfaatler temelinde gerçekleştiğini belirtti. Türkiye ve İran arasında imzalanan 10 yeni anlaşmanın ilişkileri daha da güçlendireceğine dikkat çekildi.

Görüşmelerde Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’daki gelişmelerin yanı sıra terörle mücadele, enerji, ticaret ve eğitim gibi konular ele alındı. Erdoğan, Filistin meselesinin Türkiye ve İran’ın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu belirterek, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son verilmesi ve adil bir barışın tesis edilmesi çağrısında bulundu.

İki lider, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hedefi olarak belirlenen yıllık 30 milyar dolarlık hacmin artırılması konusunda kararlı olduklarını ifade ettiler. Petrol ve gaz alanında işbirliği de gündeme geldi. Terörle mücadeledeki işbirliğinin önemine vurgu yapılırken, özellikle DEAŞ gibi örgütlerin ABD ve İsrail tarafından desteklendiği iddiasına dikkat çekildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Filistin meselesini insanlık ve İslam dünyasının birinci meselesi olarak tanımlayarak, ABD’nin İsrail’e verdiği destekle Gazze’deki suçların sorumlusu olarak gördü. Uluslararası kuruluşların Gazze’deki saldırıları durdurma konusunda etkisiz olduğunu ifade etti ve Türk halkının İsrail’e karşı tutumunu takdir ettiğini belirtti. İki lider, yeni bir adil dünya düzeni için işbirliği yapma konusundaki kararlılıklarını vurguladılar.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap