Ermeni Usta Şenol Vayvalako ve 200 bin dolar değerindeki tesbihleri

Muratpaşa ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Ermeni asıllı kuyumcu ustası Şenol Vayvalako, filografi sanatına yaptığı katkıların yanı sıra alışılmışın dışında bir tasarımın altına imza attı. Vayvalako, 9 metrekarelik atölyesinde 2.5 yılda el emeği ve göz nuru dökerek, altın, zümrüt, yakut, safir, pırlanta ve gümüş kullanarak birbirinden değerli 4 tesbih tasarladı.

Yayın: 27.01.2024 - 01:40

197 kez okundu

Ermeni Usta Şenol Vayvalako ve 200 bin dolar değerindeki tesbihleri

Vayvalako, yaptığı tasarım tesbihlerin bir müzede sergilenmesini arzularken, bir tanesini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek istiyor.

Her Şeyin Başlangıcı

Vayvalako, verdiği bir röportajda filigram sanatına nasıl başladığını şu şekilde anlattı: “Televizyonda bir teşbih programını ve kolleksiyonerleri seyrettim. Daha sonra bende yapabilir miyim diye araştırmalar yaptım. Araştırmalarım sonucu bütün tesbihlerin yuvarlak yada kesme yapılıp bırakıldığını gördüm. Yani bir sanat eseri olması için işlenmesi gerektiğine kanaat getirdim. O yüzden orada bir boşluk yani tasarım eksikliği olduğunu gördüm. Alman katalini, Osmanlı sıkma kehribar, Osmanlı Necef, gergedan boynuzundan olmak üzere 4 tesbihi 2, 2.5 senede tamamladım. Üzerlerinde pırlanta, yakut, zümrüt, safir, altın ve gümüş olmak üzere süsledim. Bu bir tasarımdır. Yani kültür mirası olarak yapıldı. Bundan sonra büyük bir ihtimalle bundan bir daha yapılmayacak, yada yapmak için büyük emek harcanması gerekecek. Üstündeki bütün işlemeleri tek tek elimle yaptım”

“Sanat Eseri Tesbihlerin Değeri 200 Bin Doların Üzerinde”

Vayvalako, tasarladığı tesbihlerin değerinin 200 bin doların üzerinde olduğunu vurgulayarak, maddi değerinden çok manevi değerini önemsediğini belirtti. Her bir tesbihin özel bir hikayeye sahip olduğunu ifade eden Vayvalako, bu eserlerin ülke kültürüne önemli bir miras olduğunu dile getirdi.

Hikayeli Tasarımlar ve Değerli Taşlar
Her bir tesbihde farklı bir hikaye anlatan Vayvalako, Truva Savaşı’ndaki Hektor ve Aşil’i, Hazreti Süleyman’ın kaskını ve konuşan baykuşu, ayrıca bir Faberge yumurtasını tasvir etti. İmamelerde görülen döner halkaların metalini buraya yerleştirmenin ve bu kadar değerli taşı mıhlamanın zor bir sanat olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanına özel tasarladığı eserlerden bir tanesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmek istediğini ifade eden Vayvalako, bu özel tasarımın bir prototip olduğunu ve devlet büyüklerinin bu eserleri alarak bir envantere eklemesi gerektiğini dile getirdi.

Vayvalako, tesbihlerin her bir detayını tek tek işlediğini ve her birine kendi eliyle kalem attığını vurgulayarak, gönlünden geçen bir tanesini Cumhurbaşkanı’na sunmayı arzuladığını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap