Fed’in zararı 122,6 milyar dolara ulaştı

ABD Merkez Bankası (Fed) kasım sonu itibarıyla 122 milyar doları aşan bir zararla karşı karşıya. Fed'in zarar etmesi, ABD Hazinesi'ne katkıda bulunamaması, ülkenin kamu borçları üzerindeki faiz yükünün arttığı bir dönemde endişelere neden oluyor.

Yayın: 06.12.2023 - 13:52

1106 kez okundu

Fed’in zararı 122,6 milyar dolara ulaştı

Fed, sahip olduğu tahvillerden elde ettiği faizler ve bankalara sağladığı hizmetlerden elde ettiği gelirden daha fazla faiz ödüyor. Operasyon maliyetinin geliri aşmasıyla, Fed fazla kazançlarını ABD Hazinesi’ne aktaramaz hale geliyor.

Fed’in Eylül 2022’den bu yana zarar etmesi, faiz artırımlarının başlamasıyla birlikte ortaya çıktı. Fed’in zararı, faiz artırımlarına paralel olarak arttı ve kasım sonu itibarıyla 122,6 milyar dolara ulaştı.

Bu durum, ABD Hazinesi üzerindeki faiz maliyetlerini artırarak kamu borçlarına baskı oluşturuyor. ABD Hazinesi, 33 trilyon doların üzerindeki kamu borçları için Ekim 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon doları aşan faiz maliyetiyle mücadele ediyor.

Fed’in zararı, para politikası görünümüne ilişkin belirsizlik nedeniyle ne zaman telafi edileceği konusunda tahminleri zorlaştırıyor. St. Louis Fed ekonomistleri, Fed’in zararını karşılamak ve ABD Hazinesi’ne tekrar para aktarmaya başlamak için yaklaşık 4 yıl daha sürecek bir süreç öngörüyor.

Bu durum, faiz oranlarındaki artışın sona erip ermediği ve faiz indirimlerine ne kadar yaklaşıldığı konusunda piyasalarda belirsizliğe neden oluyor. Fed’in karlılığa dönmesi ve ABD Hazinesi’ne tekrar para aktarmaya başlaması için 2025 yılına kadar zaman gerekebileceği öngörülüyor.

Fed’in salgın önlemleri kapsamında bilançosunu şişirmesi ve faiz oranlarını sıfıra indirmesi, bu süreçte büyük bir etken olarak öne çıkıyor. Fed’in bilançosu, Kovid-19 salgını öncesinde 4 trilyon dolar civarındayken, salgın sonrasında 9 trilyon dolara ulaştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap