Fransa’da iklim aktivistleri Mona Lisa tablosuna çorba attı

Paris'te, çevrecilerin iklim krizine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği olayda, Louvre Müzesi'nde bulunan ünlü Mona Lisa tablosu hedef alındı.

Yayın: 28.01.2024 - 16:28

114 kez okundu

Fransa’da iklim aktivistleri Mona Lisa tablosuna çorba attı

BFMTV’nin aktardığına göre, çevreci aktivistler, tabloya çorba fırlatarak eylem yaptı. İki aktivist, eserin çevresine girerek, “Sanat mı, yoksa sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme hakkı mı daha önemli? Tarım sistemimiz hasta” mesajını dile getirdi.

Eylem sırasında, ülke genelinde gelir sorunları yaşayan çiftçilerin uzun süredir devam eden protestolarına da vurgu yapıldı. Aktivistler, çiftçilerin emeklerinin yeterince karşılık bulamadığını belirterek, “Çiftçiler, çalışmaktan ölüyor” ifadesini kullandı.

Mona Lisa tablosu cam bir vitrinle korunmuş olmasına rağmen, eylem nedeniyle herhangi bir zarar görmedi. Çevreci aktivistler, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla farklı sanat eserlerini hedef alarak eylemlerine devam ediyor. Daha önce Londra’daki National Gallery’de sergilenen Vincent Van Gogh’un “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası atan aktivistler, Almanya’nın Potsdam kentindeki Barberini Müzesi’nde sergilenen Claude Monet’in “Les Mueles” (Saman Yığınları) serisine patates püresi fırlatmıştı. Ayrıca, Londra’daki Madame Tussauds Müzesi’nde bulunan Kral 3. Charles’ın bal mumu heykeline de çikolatalı kek atılmıştı.

Öte yandan, Fransa genelinde çiftçiler, gelir sorunlarına karşı Toulouse, Beauvais ve Agen gibi şehirlerde yolları trafiğe kapatma eylemleri düzenleyerek hükümetin tarım politikasını protesto ediyor. Çiftçiler aynı zamanda kamu binalarının önüne gübre ve saman dökerek eylemlerini sürdürüyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap