Fransızlar aşırı sağa karşı sokağa indi

Fransa'nın ana şehirlerinden biri olan Paris dahil olmak üzere büyük kentlerdeki vatandaşlar, aşırı sağa karşı tepki göstermek için sokağa çıktılar.

Yayın: 11.06.2024 - 09:06

46 kez okundu

Fransızlar aşırı sağa karşı sokağa indi

Aşırı sağ karşıtı gruplar, Paris, Lyon, Rennes ve Bordeaux gibi şehirlerde bir araya geldiler.

Paris’teki gösteride, katılımcılar, ülkenin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın zaferini protesto ettiler.

Eylemciler, 30 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimlerin ilk turunda aşırı sağın kazanmasını önlemek için harekete geçmeye çağırdılar.

Protesto sırasında, “Macron istemese de, işçilerin onuru ve daha iyi bir yaşam için buradayız” gibi sloganlar atıldı.

Göstericiler, “Halk Cephesi”, “Dikkat Faşizm” ve “Ulusal Cephe’ye Hayır” gibi yazılı pankartlar taşıdılar. Bazı katılımcılar Filistin bayraklarıyla da destek verdiler.

“Tam bir kabusun içindeyiz”

Paris’teki gösteriye katılan 24 yaşındaki eylemci Dania Esmat, AP seçim sonuçlarını değerlendirerek, “Bu korkunç bir durum ve tam anlamıyla bir kabusun içindeyiz.” dedi.

Esmat, Macron’un Meclis’i feshetme kararını hala anlamakta güçlük çektiğini belirterek, “Aşırı sağ hiç bu kadar güçlü olmamıştı, bu oldukça endişe verici.” şeklinde konuştu.

Esmat, solcuların 21 gün boyunca ortak bir proje etrafında birleşmesinin zorluğundan bahsetti ve Macron’un partisi olan Rönesans’ın Fransa’yı aşırı sağa teslim ettiğini savundu.

Esmat, yerel seçimlerde Rönesans’a oy vermenin düşünülemez olduğunu vurgulayarak, aşırı sağa karşı tek umudun solcuların birleşmesi olduğunu dile getirdi.

25 yaşındaki bir diğer gösterici olan Camille, Ulusal Birlik Partisi’ne (RN) karşı protesto ettiğini belirterek, aşırı sağın AP seçimlerinde birinci parti olarak çıkmasını “yıllardır Macron iktidarının sonucu” olarak nitelendirdi.

Camille, AP seçim sonuçlarının ülkenin kırsal kesimindeki vatandaşların devlet tarafından terkedildiğini hissetmesine yol açtığını belirtti ve “Bu endişe verici bir oy ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, gösteri özgürlüğü üzerinde etkileri olacak.” dedi.

Ülkenin ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Camille, solcuların aşırı sağa alternatif olabileceğini ve bu nedenle yerel seçimler için birleşmeleri gerektiğini savundu.

Camille, ülkede Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili ayrımcılığa neden olan kararları ve “faşizmin” yükselişini, iktidarı suçladı.

“Yaşananlar beni isyan ettiriyor”

18 yaşındaki öğrenci Marie, AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişinin Fransa’nın geçmişini hatırlattığını söyleyerek, “Yaşananlar beni isyan ettiriyor.” dedi.

Marie, aşırı sağa karşı olanların seslerini duyurmak için protesto çağrısında bulunarak, solcuların bu siyasi oluşuma karşı birlikte hareket etmesini istedi.

“Ancak, koalisyonun aşırı sağa karşı yeterince güçlü olup olamayacağını bilmiyorum.” diyen Marie, farklı sol gruplar arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekti.

Marie, aşırı sağın bazı olayları medyada geniş şekilde yer alarak insanları “korkuttuğunu” belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap