Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ikinci kez başarıyla nakledildi

ABD'de, genetiği değiştirilmiş domuz böbreğinin ikinci başarılı nakli gerçekleşti.

Yayın: 25.04.2024 - 10:25

26 kez okundu

Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ikinci kez başarıyla nakledildi

Lisa Pisano adındaki bir hasta, New York’ta hem kalp hem de böbrek yetmezliğiyle mücadele ediyordu. 4 Nisan’da kalp pompası olarak bilinen ventriküler destek cihazıyla tedavi edildi ve 12 Nisan’da da genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği nakledildi. Bu, domuz böbreğinin başarılı bir şekilde ikinci bir hastaya nakledilmesini sağladı.

Hastane, yaklaşık 2 hafta sonra organın reddedilme belirtileri olmadığını duyurdu.

Tek bir genetik değişiklik yapılarak böbrek nakli gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Robert Montgomery, basın toplantısında, “Modern tıbbın iki harikasını yeni bir şekilde birleştirdik” dedi.

54 yaşındaki Lisa Pisano, kalp ve böbrek yetmezliğiyle mücadele ediyordu. Diyalize giren kişilere kalp pompası takılamadığı için, Lisa Pisano’nun kalbinin sadece birkaç haftası olduğu düşünülüyordu.

Lisa Pisano, hastane yatağından ailesine, doktorlarına ve hemşirelerine içtenlikle teşekkür etti ve “En kötü ihtimalle, eğer işe yaramazsa, bir sonraki kişi için umut olabilir” dedi.

Mart ayında, Massachusetts General Hospital, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği naklini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Hayvan organlarının insanlara nakli, organ bekleyen binlerce insan için bir umut kaynağı olarak görülüyor.

ABD’deki United Network for Organ Sharing’e göre, 100 binden fazla insan organ nakli için bekliyor ve en büyük talep böbreklerde görülüyor.

New York Üniversitesi cerrahları daha önce beyin ölümü gerçekleşen insanlara domuz böbrekleri nakletti.

Ocak 2022’de Maryland Üniversitesi’nden bir ekip, ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki bir kişiye genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakletti, ancak hasta iki ay sonra hayatını kaybetti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap