Güncelleme – İlk Türk astronot Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan SpaceX'e ait Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) sorunsuz bir şekilde kenetlendi.

Yayın: 20.01.2024 - 14:49

84 kez okundu

Güncelleme – İlk Türk astronot Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi

Ax-3 ekibi, Türk, İspanyol-Amerikan, İtalyan ve İsveçli astronotlardan oluşuyor. Dragon kapsülü, alçak dünya yörüngesindeki laboratuvar olarak bilinen UUİ’ye başarıyla kenetlenirken, bu an Axiom Space’in internet sitesinden canlı olarak yayınlandı.

Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından UUİ’ye ulaştı. Ax-3 ekibi, 27 Eylül 2023 tarihinde başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları tarafından UUİ’de karşılandı.

Gezeravcı, UUİ’de geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler arasında mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda incelenmesi gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yer alıyor.

Ax-3 misyonu tamamlandığında, ekip aynı uzay aracıyla dünyaya geri dönecek. Dragon uzay aracı, ABD yerel saatiyle 18 Ocak’ta NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı. Gezeravcı, fırlatma sonrasında yaptığı ilk konuşmada, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.” ifadelerini kullanmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap