Guterres, Gazze’de “acil insani ateşkes” çağrısını yineledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Gazze'de acil insani ateşkes çağrısı yaparak İsrailliler ile Filistinliler için iki devletli çözüme dayalı sürdürülebilir barışa yol açacak bir sürecin önemine vurgu yaptı.

Yayın: 17.01.2024 - 14:37

83 kez okundu

Guterres, Gazze’de “acil insani ateşkes” çağrısını yineledi

Guterres, küresel güven krizinin dünya genelindeki paradoksal durumu vurgulayarak, iklim krizinin ve yapay zeka gelişiminin kontrolsüz etkilerine karşı harekete geçmenin zorluğuna dikkat çekti. İklim değişikliği konusunda ciddi uyarılarda bulunan Guterres, fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılması ve yenilenebilir enerjiye adil bir geçişin acilen gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, yapay zekanın gelişimiyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların riskini ele alan Guterres, bu teknolojinin sürdürülebilir kalkınma için önemli potansiyellere sahip olduğunu ancak Uluslararası Para Fonu’nun yapay zekanın eşitsizliği daha da kötüleştirme riskine işaret ettiğini belirtti.

Guterres, jeopolitik bölünmelerin küresel çözümleri engellediğini ifade ederek, uluslararası hukuku ihlal eden çatışmalara dikkat çekti. Özellikle Gazze’deki durumu vurgulayan Guterres, acil insani ateşkes çağrısı yaparak İsrailliler ile Filistinliler arasında sürdürülebilir bir barış sürecinin önemini vurguladı.

Genel Sekreter, küresel yönetişim kurumlarının ve çerçevelerinin 80 yıl önce oluşturulduğuna dikkat çekerek, BM’nin bu yıl BM Şartı ve uluslararası hukuka dayalı olarak eşitlik ve dayanışma temelinde temel reformları ele alacağı bir zirveye ev sahipliği yapacağını belirtti. Guterres, “Güvenin Yeniden İnşası” temasının önemine vurgu yaparak, güvenin tekrar inşa edilmesinin zorlu ancak mümkün bir süreç olduğuna inandığını ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap