Hindistan’da 718 kar leoparının yaşadığı tahmin ediliyor

Hindistan Federal Çevre Bakanlığı, gerçekleştirdiği ilk tespit ve analizlerin ardından ülkedeki "nesli tehlike altındaki" türlerden biri olan kar leoparı sayısının yaklaşık 718 olduğunu tahmin ettiğini duyurdu.

Yayın: 31.01.2024 - 16:43

78 kez okundu

Hindistan’da 718 kar leoparının yaşadığı tahmin ediliyor

BBC’nin haberine göre, bakanlık tarafından yapılan açıklama, “Dünya Kar Leoparı Popülasyonu Değerlendirmesi (Paws)” kapsamındaki “Hindistan Kar Leoparı Popülasyonu Değerlendirme Programı (SPAI)” ile Trans-Himalaya bölgesindeki 120 bin kilometrekarelik alanı kapsayan bir araştırmanın sonuçlarına dayanıyor.

Açıklamada, 2019-2023 dönemini içeren ve ilk defa gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, Hindistan’daki kar leoparlarının tahmini sayısının 718 olduğu belirtildi. Bu sayının dünya genelindeki büyük kedi popülasyonunun yaklaşık yüzde 10 ila 15’ine denk geldiği ifade edildi.

Ayrıca, açıklamada fotokapanlar aracılığıyla toplam 214 kar leoparı görüntülenmiş olup, iz verileri gibi bilgiler ışığında bu sayının tahmini olarak 718’e ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, kar leoparlarının Himalaya ekosistemindeki süper avcı rolünden dolayı sayılarını bilmekle birlikte, yaşam alanlarına yönelik tehditleri, küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan değişiklikleri belirlemenin ve ekosistem sağlığı açısından önemli olduğu vurgulandı.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği, kar leoparlarının sayılarının, yaşam alanlarından kaçak avlanmaya kadar pek çok nedenle tehlikede olduğu için bu türü “tehlike altındaki” olarak sınıflandırıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap