Husiler: İsrail’le bağlantısı olmadığını açıklayan 64 gemi Kızıldeniz’den güvenle geçti

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik "İsrail ile bağlantımız yoktur" ibaresi eklenmesini önererek, bu yöntemin 64 geminin güvenli bir şekilde geçişini sağladığını belirtti.

Yayın: 22.01.2024 - 09:16

96 kez okundu

Husiler: İsrail’le bağlantısı olmadığını açıklayan 64 gemi Kızıldeniz’den güvenle geçti

Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, konuyla ilgili açıklamalarını X sosyal medya platformunda paylaştı.

Husi, gemilerin otomatik tanımlama sistemlerine “İsrail’le bir bağlantımız yoktur” ifadesini eklemenin, Kızıldeniz’den güvenli geçiş için en basit çözüm olduğunu vurguladı. Kasım ayından bu yana bu ibareyi kullanan 64 geminin, İsrail gemilerinin hedef alındığı dönemden beri Kızıldeniz’i güvenli bir şekilde geçtiğini aktardı.

Ayrıca Husi, İngiltere ve ABD’nin Yemen’e düzenlediği saldırıların, başta Avrupa olmak üzere dünyaya büyük zarar verdiğini ifade etti.

Öte yandan, İran destekli Husilerin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme eylemleri, uluslararası deniz ticaretini olumsuz etkiledi. Bu durum üzerine ABD, 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturarak Husilere karşı önlemler almıştı.

Son olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya’nın 11 Ocak’ta sunduğu kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti. Bu gelişmeler, Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen küresel deniz ticaretinin yüzde 12’sini etkileyen Süveyş Kanalı’nın stratejik önemini bir kez daha vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap