İçişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yayımlanan bir programdaki iddialarla ilgili açıklama yaptı

İçişleri Bakanlığı, bir televizyon programında yurtdışında doğan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşlarıyla ilgili iddiaların sosyal medyada yayılması üzerine, polis soruşturması ve idari inceleme başlattığını duyurdu.

Yayın: 25.03.2024 - 20:29

35 kez okundu

İçişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yayımlanan bir programdaki iddialarla ilgili açıklama yaptı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, iddiaların yasalara aykırı bir durum tespit edilmediği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal medyada son zamanlarda yayınlanan bir programda gündeme gelen ve kamuoyunda tartışılan konularla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı tarafından ilgili idari soruşturma derhal başlatılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, adı geçen kişilerden T.Ü’nün 7/03/2024 tarihinde Mersin Başkonsolosluğu’na çocuklarının doğum kayıt işlemleri için başvurduğunda yurttaşlık belgesinin bulunmamasıyla ilgili Başkonsolosluğun Bakanlığa ilettiği yazıda, eksik belgenin eski kayıtlardan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Programda adı geçen KKTC vatandaşının aile dosyasında yurttaşlık belgesinin kopyası bulunmakta ve Bakanlığın muhaceret sisteminde kayıtlıdır.

Nüfus Kayıt Dairesi ve Muhaceret Dairesi, konsolosluk işleri birimi, eski kayıtlarda gerekli kontrolleri orijinal dosyalar üzerinden yapmaktadır. Söz konusu kişilerden T.Ü’nün 1978’de vatandaşlığa kabul edildiği ve yurttaşlık belgesi verildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle KKTC vatandaşı olan T.Ü.’nün, çocukları için yurttaşlık başvurusu yapması ve gerekli yasal prosedürlerin takip edilmesi uygun görülmüştür.

Aynı programda sorgulanan bir diğer konu ise, T.Ü’nün vefat eden babası K.Ü’nün 21.11.1978 tarihinde vatandaşlığa kabul edilmesi ve yurttaşlık belgesinin ölümünden sonra düzenlenmesi iddiasıdır.

Yapılan incelemeler sonucunda, 2021 yılında vefat eden K.Ü’nün doğum tarihinin sadece yıl olarak yazılması ve bu eksik bilginin T.C.’deki nüfus kayıtlarına uygun şekilde düzeltilmesi talep edilmiştir. Bu nedenle sadece T.C.’deki doğum tarihinin ay, gün ve yıl olarak düzenlenmesi standart bir prosedürdür ve yasaldır. Bunun dışında, söz konusu kişinin eski dosyalarında yasal olmayan bir düzenleme tespit edilmemiştir.

İçişleri Bakanlığı olarak, programda iddia edilen konularla ilgili olarak, KKTC vatandaşı olan kişilerin yasal hakları ve özel bilgilerine saygı gösterilerek, Polis Genel Müdürlüğü’nden soruşturma talep edilmiş ve ayrıca idari inceleme başlatılmıştır.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap