IEA Başkanı Fatih Birol: Petrol bugün ne ise, yarın bakır aynı olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada, temiz enerji sektöründeki büyümenin önümüzdeki birkaç yıl içinde hız kaybedebileceği uyarısında bulundu.

Yayın: 22.01.2025 - 11:15

2181 kez okundu

IEA Başkanı Fatih Birol: Petrol bugün ne ise, yarın bakır aynı olacak

Birol, özellikle bakır ve lityum gibi kritik minerallerin öneminin hızla arttığını belirterek, “Bugün petrol neyse, yarın bakır da aynı öneme sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Temiz Enerji Yatırımlarındaki Dönüşüm

IEA Başkanı, Davos’ta gerçekleştirilen 55. Dünya Ekonomik Forumu’nda, temiz enerji sektöründeki gelişmeleri ve küresel enerji politikalarını değerlendirdi. Birol, güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar ve bataryalar gibi temiz enerji teknolojilerinin dünya çapında hızla yayıldığını ifade etti. Bu teknolojilerin yatırımının sadece iklim değişikliğiyle mücadele etmenin ötesine geçtiğini, aynı zamanda ekonomik dönüşüm sağladığını söyledi.

Birol, temiz enerji alanındaki teknolojilerin hızla ucuzladığını belirterek, güneş enerjisinin dünyanın her yerinde en uygun maliyetli enerji santrali seçeneği haline geldiğini vurguladı. Elektrikli araçların fiyatlarının da hızla düştüğüne dikkat çeken Birol, “Çin’de elektrikli araçlar artık geleneksel araçlarla neredeyse eş fiyat seviyelerinde” diyerek, ülkelerin bu sektöre verdiği önemin artmaya devam edeceğini öngördü.

Ancak Birol, bazı ülkelerin temiz enerji pazarlarında kendi sanayilerini korumak amacıyla ek vergiler getirebileceğine ve bunun sektörün büyümesini kısa vadede yavaşlatabileceğine dikkat çekti. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde, temiz enerji alanındaki büyümenin duraksama yaşayabileceğini belirtti.

Temiz Enerji Dönüşümüyle Artan Kritik Minerallerin Önemi

Birol, temiz enerji geçişi ile birlikte kritik minerallerin – özellikle bakır ve lityum gibi – öneminin hızla arttığına dikkat çekti. Elektrikli araçlar ve rüzgar enerjisi santralleri gibi birçok teknolojinin bu mineralleri kullandığını belirten Birol, “Petrol nasıl bugünün en değerli kaynağıysa, gelecekte bakır da benzer bir öneme sahip olacak” dedi.

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinin, geçmişte çoğunlukla kömür üretimi ile büyüdüğünü belirten Birol, şimdi yatırımlarını bakır ve lityum gibi kritik minerallere yönlendirdiklerini ve bu alanda büyük bir büyüme yaşandığını söyledi.

Birol, Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerine de değinerek, ülkenin bu sektörün içinde daha fazla yer alması gerektiğini ifade etti.

Çin’in Küresel Enerji Talebindeki Rolü

Birol, Çin’in küresel enerji talebindeki kritik rolüne de değindi. Son on yılda, Çin’in dünya doğal gaz ve petrol tüketimindeki büyümeye önemli bir katkı sağladığını belirtti. Ancak son dönemde Çin ekonomisinde görülen yavaşlama, dünya enerji piyasalarını etkileyebilir. Çin’in temiz enerji teknolojileri, nükleer enerji ve bataryalar gibi alanlardaki liderliğinin devam edeceğini öngören Birol, bu yıl enerji gündeminin büyük bir kısmında Çin’in yer alacağını vurguladı.

Türkiye İçin Karbon Vergisi Uyarısı

Birol, Türkiye için önemli bir uyarıda bulunarak, sınırda karbon vergisi uygulamaları konusunda Avrupa Birliği’nin ciddi adımlar attığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa ile olan ticaretinin büyük bir kısmının AB’ye yönelik olduğunu hatırlatan Birol, “2026 itibarıyla Türkiye için sınırda karbon vergisi büyük bir sorun haline gelebilir. Bu konuda önceden adımlar atmak çok önemli” dedi.

Birol, Türkiye’nin ihracatçılarının karbon ayak izlerini iyileştirmeye yönelik önlemler almasının, ülke ekonomisi açısından kritik bir gereklilik olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap