İklim aktivisti Greta Thunberg, Londra’da görülen “kamu düzenini bozma” davasında beraat etti

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve beraberindeki dört eylemci, Londra'da ekim ayında katıldıkları protestoda kamu düzenini bozdukları iddiasıyla yargılandıkları davada beraat etti.

Yayın: 03.02.2024 - 09:19

88 kez okundu

İklim aktivisti Greta Thunberg, Londra’da görülen “kamu düzenini bozma” davasında beraat etti

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bölge hakimi John Law, polisin eylemcileri gözaltına alma yöntemini yasalara uygun bulmadı ve eylemcilerin suç işlemediğine hükmetti.

Hakim Law, protestonun başından sonuna kadar barışçıl, medeni ve şiddet içermediğini vurgulayarak, savcılığın sunulan kanıtların yeterli olmadığını eleştirdi. Mahkeme sürecinde protesto yapılan otelde tanık ifadesi alınmamış olmasını şaşırtıcı bulan Law, en önemli kanıtın, bir binadan iple sarkan protestocunun çektiği görüntüler olduğuna dikkat çekti.

Hakim, “Herhangi bir aracın engellenmediğine, acil servislere müdahale edilmediğine ya da herhangi bir hayatın riske atılmadığına dair kanıt bulunmadığını” belirterek, Thunberg ve diğer dört eylemcinin beraatine karar verdi.

Beraat kararının ardından Thunberg ve Greenpeace ile Fossil Free London üyeleri olan diğer eylemciler, avukatları Raj Chada ile birlikte basına açıklama yaptı. Chada, “Protestoculara uygulanan kuralların belirsiz, kesin olmadığını ve yasal olmadığını” savunarak, hükümetin barışçıl iklim protestolarını yargılamak yerine iklim kriziyle mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

Beraat eden aktivist Christopher Kebbon da açıklamasında, “İklim acil durumu var ve en yıkıcı etkileriyle mücadele etmek için harekete geçmeliyiz. Bugün burada biz değil, bu gezegeni mahvetmeye devam eden iklim suçluları yargılanmalıydı” dedi. Thunberg ve diğer gözaltına alınan eylemcilerin davalarının gelecek haftalarda gruplar halinde görüleceği belirtildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap