İlk Türk astronot Alper Gezeravcı deney çalışmalarına başladı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirilen ilk deneyi kapsamında, bitkilerin tuz stresine maruz bırakılması üzerine bir araştırma yapacak.

Yayın: 22.01.2024 - 11:16

118 kez okundu

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı deney çalışmalarına başladı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bilgiye göre, Gezeravcı, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında çalışmalara başladı.

Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki deneyi, tuz stresine maruz bırakılan bazı bitkilerin incelenmesini içerecek.

Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday tarafından yönetilen deneyin adı, “Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması” olarak açıklandı.

Deney kapsamında, uzayda ve dünya üzerinde yetiştirilen “A. thaliana” ve “schrenkiella parvula” bitkilerinde yeni nesil dizileme (RNA-seq) ile transkriptomun ortaya çıkarılması ve mikro yerçekiminde glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine karşı gösterdikleri fizyolojik ve moleküler yanıtların karşılaştırılması hedefleniyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap