IMF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu vurgulayarak, enflasyonun genel olarak düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.

Yayın: 14.05.2024 - 08:13

162 kez okundu

IMF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu söyledi

Georgieva, İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte küresel ekonomiyi değerlendirdi.

Dünya ekonomisinin 2020’den bu yana çeşitli şoklara maruz kaldığını ve buna rağmen son derece dayanıklı olduğunu dile getiren Georgieva, “Tüm bu önemli şoklara rağmen, dünya ekonomisinin olağanüstü bir direnç gösterdiğini görmek önemli. Küresel bir resesyonda değiliz.” dedi.

Georgieva, geçen yılın sonlarında birçok kişinin ekonomilerin resesyona gireceği endişesi taşıdığını ancak bu korkuların gerçekleşmediğini belirtti.

Büyüme için umut verici bir öngörü

Georgieva, bu yıl ve önümüzdeki yıl için yüzde 3,2’lik bir büyüme öngördüklerini belirterek, “Enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu görmek bizi oldukça umutlandırıyor.” şeklinde konuştu.

Jeopolitik endişelere ilişkin bir soruya cevap olarak Georgieva, “Görüyoruz ki dünya savaşlarla çalkalanıyor.” ifadelerini kullandı ve Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetleri ile İsrail’in Gazze’yi işgal etmesine dikkat çekti. Georgieva, savaş zamanlarında ekonomik önceliklerin tartışılmasının zor olduğunu vurguladı.

Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası

Georgieva, dönüşümsel güçlerin varlığına işaret ederek, özellikle yapay zekanın önümüzdeki yıllarda gelişmiş ekonomilerdeki işlerin %60’ını, dünya genelindeki işlerin ise %40’ını etkileyebileceğini dile getirdi. Bu durumu “İş gücü piyasasını vuran bir tsunami” olarak nitelendiren Georgieva, insanları ve işletmeleri bu değişime hazırlamanın aciliyetine dikkat çekti.

Georgieva, bu değişim iyi yönetilirse üretkenlikte büyük bir artışa yol açabileceğini, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe neden olabileceğini belirtti.

Protestolarla kesilen konuşma

Georgieva’nın konuşması, iklim değişikliği ve gelişmekte olan ekonomilerin borçlarıyla mücadele çağrısında bulunan protestocular tarafından birkaç kez kesildi.

Aynı etkinlikte konuşan İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan ise İsviçre’de enflasyonla mücadelede önemli adımlar atıldığını belirtti. Jordan, enflasyon görünümünün olumlu olduğunu ancak belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap