Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 10.01.2025 - 10:30
Güncelleme: 10.01.2025 - 04:38
2071 kez okundu
Hafta başında, İngiltere Borç Yönetim Ofisi tarafından gerçekleştirilen 30 yıl vadeli 2,25 milyar sterlinlik tahvil ihalesinin ardından, 30 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, 10 yıllık borçlanma maliyetleri ise 2008 finansal krizinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi gördü.
Bu borçlanma maliyetlerindeki ani artış, küresel çapta güçlü bir şekilde değer kazanan ABD doları ile birleşerek, İngiltere’nin kamu maliyesinin sürdürülebilirliği konusunda piyasa endişelerini daha da derinleştirdi. Sonuç olarak, sterlin/dolar paritesi yaklaşık bir yılın en zayıf performansını sergileyerek önemli bir değer kaybı yaşadı.
Bugün itibarıyla GBP/USD paritesi 1,2238 seviyesine gerileyerek, 2023 yılı Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Aynı dönemde, sterlin/TL kuru ise yüzde 0,23 oranında bir düşüşle 43,59 seviyesinden işlem görmeye başladı.
İngiltere’nin Borçlanma Krizi ve Ekonomik Kırılganlık
İngiltere’deki tahvil piyasasında yaşanan kriz, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in uzun süredir planlanan Çin ziyaretine denk geldi. Reeves, Avam Kamarası’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlamak üzere Hazine Müsteşarı Darren Jones’u görevlendirdi. Jones, piyasadaki çalkantıyı kabul ederek, finansal piyasalarda her zaman dalgalanmanın yaşandığını ve tahvil piyasasındaki değişimlerin, ulusal ve uluslararası pek çok faktör tarafından şekillendiğini belirtti.
Ekonomik analistler ise bu çalkantıların yalnızca İngiltere’ye özgü olmadığını, ABD’deki tahvil faizlerindeki artışın da küresel piyasalarda benzer bir etki yarattığını vurguladı. Ancak analistler, İngiltere’nin yüksek dış borçlanma ihtiyacı nedeniyle ekonomisinin daha fazla kırılganlık gösterdiğini ve bu durumun ülkenin finansal istikrarını daha fazla tehdit ettiğini ifade etti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.