İnme sebepli ölümler 2050 yılına kadar yüzde 50 artış gösterecek

Araştırmacılar, inme (felç) nedeniyle kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar %50 artarak yılda yaklaşık 10 milyon insanın yaşamını yitirmesine yol açabileceği öngörüsünde bulundu.

Yayın: 21.10.2023 - 21:25

111 kez okundu

İnme sebepli ölümler 2050 yılına kadar yüzde 50 artış gösterecek

The Washington Post gazetesinin haberine göre, Dünya İnme Organizasyonu (World Stroke Organization) bünyesinde bir araya gelen uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup, inme kaynaklı ölümlerdeki artış ve nedenlerini inceledi.

Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırmada, inme kaynaklı ölümlerin 2050 yılına kadar %50 artacağı ve yılda ortalama 9,7 milyon insanın yaşamını yitirmesine neden olabileceği tahmin edildi.

Araştırmada, inme vakalarının dünya genelinde yaygın olmasına rağmen, bu sağlık sorunundan kaynaklanan ölümlerin %86’sının düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde meydana geldiği belirtildi.

Buna ek olarak, 55 yaşın altındaki inme vakalarının arttığına dair bilgilere de yer verildi.

Araştırma, inme kaynaklı ölümlerin artmasının, sağlık hizmetlerinin eşitsiz bir şekilde dağıtılması, önleyici programların eksikliği ve yaşam tarzı faktörleri gibi etkenlerden kaynaklandığını vurguladı.

Araştırmada, 2017 yılında dünya genelinde inme tedavisi için 891 milyar dolar harcandığı ve bu harcamanın 2050 yılına kadar yaklaşık 2,31 trilyon doları bulabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Ayrıca, inme kaynaklı ölümleri azaltmak için farkındalık kampanyalarının düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Dünya çapında ölüm nedenleri arasında inme ikinci sırada yer alıyor ve her yıl milyonlarca insan bu sağlık sorunu nedeniyle sakat kalıyor, demans ve diğer sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap