Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 09.01.2025 - 11:51
Güncelleme: 09.01.2025 - 03:25
1412 kez okundu
Bu yeni gelişme, özellikle İsrail’in İran’daki askeri hedeflere yönelik saldırılar için Azerbaycan hava sahasını kullanmaya devam ettiğine dair son dönemdeki iddialarla dikkatleri üzerine çekiyor.
Nazir Radarının Stratejik Konumlandırılması
İran, Gilan Eyaleti’nin yüksek rakımlı bölgelerine yerleştirilen Nazir OTH radarını, 800 km menzile sahip olarak tasarladı. Bu radar, 30 kilometreden yüksek irtifalarda uçan hedefleri tespit edebilecek kapasiteye sahip. Gilan’daki bu radar, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye’nin doğusu, Gürcistan, Türkmenistan, Kazakistan’ın güneybatısı ve Hazar Denizi üzerindeki hava sahasını kapsayacak şekilde İran’ın gözetimi altına alınıyor.
Nazir Radarının Teknik Özellikleri
Nazir radar sistemi, küçük uçaklardan balistik füzelere kadar pek çok farklı hava tehdidini tespit edebilecek özelliklere sahip. 2016 yılında, İran Khatam ol-Anbia Hava Savunma Üssü Komutanı Tuğgeneral Farzad Esmayeeli, “Nazir radar sistemi artık faaliyette ve bundan sonra İran hava sahasına izinsiz giren hiçbir hava aracı olmayacak” diyerek, sistemin etkinliğine olan güveni vurgulamıştı.
İran’ın yerli üretimi olan Nazir radarının uzun menzilli olması ve yüksek hassasiyeti, ülkenin hava savunma kapasitesini büyük ölçüde artırmış durumda. Elektronik harp tehditlerine karşı da koyabilen Nazir OTH, 800 km’lik menziliyle erken uyarı sistemi işlevi görüyor.
Dağlık Arazilerde Etkili Çözüm
Nazir radarının 2900 metre ve üzerindeki irtifalarda konuşlandırılması, İran’ın dağlık arazilerdeki zorluklara karşı geliştirdiği bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bu stratejik konum, İran’ın hava savunma sistemlerinin etkinliğini artırarak geniş bir bölgeyi izleme altına almasını sağlıyor.
İran’ın bu hamlesi, bölgesel hava savunma gücünü pekiştirirken, aynı zamanda elektronik harp ve izinsiz hava ihlallerine karşı daha güçlü bir savunma altyapısı kurmasını mümkün kılıyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.