İspanyol bakanın gafı ülkesi ile Arjantin arasında diplomatik krize yol açtı

İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente'nin, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'e yaptığı kritik açıklama, iki ülke arasında önemli bir diplomatik gerilime yol açtı.

Yayın: 04.05.2024 - 13:20

34 kez okundu

İspanyol bakanın gafı ülkesi ile Arjantin arasında diplomatik krize yol açtı

Puente, 3 Mayıs’ta Salamanca’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Televizyonda Milei’yi izledim ve söylediklerinden sonra kendi kendime, hangi maddeleri kullandığını bilmiyorum ama uyuşturucu kullanıyor olmalı diye düşündüm. Kazanması imkansız dedim ama oldu.” şeklinde ifadeler kullandı.

Bu açıklamanın ardından, Arjantin Devlet Başkanlığı Ofisi yazılı bir açıklama yaparak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i, eşinin adının karıştığı yolsuzluk iddialarına atıfta bulunarak sert bir dille suçladı.

Arjantin Devlet Başkanlığı Ofisi, Sanchez’in “eşine yönelik yolsuzluk suçlamaları gibi daha önemli sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini” belirterek, “İspanya Krallığı’nın istikrarını ve dolayısıyla ülkemizle ilişkileri doğrudan etkileyen bu tür bir yolsuzluk skandalını açıklığa kavuşturmak için adaletin hızla harekete geçeceğini umuyoruz.” dedi.

Açıklamada ayrıca, “Pedro Sanchez, ayrılıkçılarla (Bask ve Katalan siyasi partileri anlamında) anlaşarak ve İspanya’nın bütünlüğünü tehlikeye atarak Krallığın birliğini tehlikeye attı. Yasa dışı göçü teşvik ederek İspanyol kadınlarını riske attı. Yoksulluk ve ölüm getiren sosyalist politikalarla orta sınıfı tehlikeye attı. Biz Arjantinliler, bize sefalet ve çöküş getiren bu modele son verme kararı aldık. İspanyol halkının da yakın gelecekte özgür bir yaşamı tercih edeceğini umuyoruz.” şeklinde değerlendirme yapıldı.

Bunun üzerine İspanya hükümeti, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayımladığı yazılı açıklamada, “Arjantin Devlet Başkanlığı Ofisi’nin kullandığı ifadelerle uyumlu olmayan ve iki ülke ve dost halk arasındaki ilişkilere zarar veren ifadeleri kesinlikle reddettiğini” duyurdu.

Krizi hafifletmeye yönelik adımlar atan İspanya hükümeti, “Arjantin halkıyla olan kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve sürdürmek için çaba harcamaya devam edeceğini” vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap