İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde liman satın almaya çalışıyor

İsrail'in Hayfa Limanı'nın olası bir güvenlik tehdidi durumunda ithalatını korumak için adımlar attığı bildiriliyor. Yediot Ahronot gazetesine göre, İsrail Limanları Şirketi Başkanı Yitzhak Uzi liderliğindeki bir heyet, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden bir limanın satın alınması için görüşmelere başladı.

Yayın: 11.03.2024 - 21:04

56 kez okundu

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde liman satın almaya çalışıyor

Haberde, İsrail’in mal ithalatının korunmasının yanı sıra ABD’nin Gazze kıyısında kurmayı planladığı limana mal gönderilmeden önce malların inceleneceği bir kontrol noktası olacak bir limanın önemi vurgulandı.

Bu adımın, deniz lojistiğindeki zorluklar ve ulusal güvenlik senaryolarına yanıt olarak atıldığı belirtildi. Satın almanın yaklaşık 140 milyon dolarlık bir maliyetle gerçekleşmesi bekleniyor ve Kıbrıslı Rumların da teklife olumlu baktığı belirtiliyor.

Ancak, bu girişimin sadece Gazze ile ilgili olmadığı, aynı zamanda kuzeyden Hizbullah’ın Hayfa Limanı’nı hedef alabileceği endişesiyle yapıldığına dikkat çekildi. Bu tür bir senaryoda, malların Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki limandan İsrail’in güneyindeki Eşdod ya da Eilat limanlarından birine taşınacağı belirtiliyor.

Ayrıca, Hint Avrupa Ekonomi Koridoru Projesi kapsamında, Hindistan’dan gelen malların olası bir İsrail limanı üzerinden Avrupa’ya taşınabileceği ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü, İsrail Ulaştırma Bakanlığı, Limanlar Şirketi Başkanı liderliğinde bir heyetin Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki limanları araştırmak üzere adaya gideceğini duyurmuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap