İtalya’da iktidardaki aşırı sağcı parti AP seçimlerinden güçlenerek çıktı

İtalya'da sağ koalisyonun lideri Giorgia Meloni'nin önderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI), Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde güçlü bir performans sergileyerek 2022'deki genel seçimlere kıyasla oy oranını artırdı.

Yayın: 10.06.2024 - 17:13

56 kez okundu

İtalya’da iktidardaki aşırı sağcı parti AP seçimlerinden güçlenerek çıktı

Resmi olmayan sonuçlara göre FdI, AP seçimlerinde %28,8’lik bir oy oranı elde ederek birinci parti konumuna yükseldi.

Meloni liderliğindeki FdI, 2022’deki genel seçimlerde %25,9’luk oy oranıyla birinci çıkmış ve bu seçimde de gücünü koruyarak hatta artırarak çıkmıştır, diğer yandan Almanya ve Fransa gibi ülkelerdeki iktidar partilerinin oy kaybetmesine karşın.

Başbakan ve FdI lideri Meloni, radyo kanalında yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının hükümetlerini güçlendirdiğini ve sansasyonel olduğunu belirtti.

Meloni ayrıca, düşük katılımın AB kurumlarının halkla bağlarını zayıflattığını ifade etti.

Diğer yandan, AP seçimlerinde önemli bir artış gösteren diğer bir parti Elly Schlein liderliğindeki ana muhalefetteki Demokratik Parti (PD) oldu.

2022’deki genel seçimlerde %19 civarında oy alan PD, bu seçimde %24’e yükselerek ikinci sırada yer aldı.

Schlein, seçim sonuçlarını değerlendirirken, “Mesaj açık: Meloni, hazır ol.” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, dünkü seçimlerde oy oranı artan bir diğer parti ise geçen yıl hayatını kaybeden Silvio Berlusconi’nin partisi ve iktidarın küçük ortağı Forza Italia (FI) oldu. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin liderliğindeki FI, %9,6’lık oy oranıyla diğer iktidar ortağı Lig’i geride bıraktı.

Fransa’daki AP seçimlerinde açık ara birinci çıkan Marine Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi’nin (RN) AP’deki “Kimlik ve Demokrasi” (ID) grubu içinde müttefiki olan İtalya’daki aşırı sağcı Lig Partisi’nin oyları geriledi.

İtalya’daki sağ koalisyon iktidarında Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı olarak görev yapan Matteo Salvini liderliğindeki Lig, resmi olmayan sonuçlara göre AP seçimlerinde %9’luk oy aldı.

2019’daki AP seçimlerinde %34 civarında destek alan Lig’in oyları, bu seçimde %9’a kadar düştü. Lig, 2022’de ülkedeki genel seçimlerde aldığı oy civarında bir oran tuttururken son seçimden farklı olarak iktidar ortaklarından Forza Italia partisinin de gerisinde kaldı.

Oyları gerileyen bir diğer parti ise muhalefette yer alan sola yakın düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) oldu. Eski Başbakan Giuseppe Conte yönetimindeki M5S’in oyları %9,9’a düştü. M5S, 2022’deki genel seçimlerde %15 civarında oy almıştı.

İtalyan ordusundan generallerden Roberto Vannacci, aşırı sağcı Lig Partisinden AP’ye seçilen dikkat çeken isimlerden biriydi.

Ilaria Salis ise Macaristan’da geçen yıl aşırı sağcı iki kişiye saldırdığı gerekçesiyle tutuklanan ve bazı duruşmalara elleri ile ayakları zincirli şekilde getirilmesi İtalyan kamuoyunda infial yaratan bir isimdi. Yeşil ve Sol İttifak’ın listelerinden AP’ye seçildi ve halen Macaristan’da ev hapsinde bulunuyor.

AP seçimlerinin sonuçları İtalyan basınında geniş yer buldu. Ulusal gazetelerden La Repubblica, sağ partilerin güçlenmesine dikkat çekerek, Brüksel’in Avrupa yanlısı koalisyonunu sürdürdüğünü bildirdi. Corriere della Sera gazetesi, Meloni’nin zaferini ve Macron’un düşüşünü başlıklarında duyurdu. La Stampa gazetesi, Meloni’nin gücünü artıran tek lider olduğunu vurguladı. Rainews24 kanalı ise “Avrupa sağa doğru ilerliyor” manşetiyle seçim sonuçlarını duyurdu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap