Japonya, Ay’a burnu üzerinde “nokta iniş” yapan aracın ilk fotoğraflarını yayınladı

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'a iniş aracının hedefine 100 metre yakınlıkta bir iniş gerçekleştirdiğini duyurarak, "hassas iniş" görevinde başarı sağlandığını açıkladı.

Yayın: 25.01.2024 - 21:33

107 kez okundu

Japonya, Ay’a burnu üzerinde “nokta iniş” yapan aracın ilk fotoğraflarını yayınladı

Euronews Türkçe Servisi’nde yer alan habere göre, Japonya, hafta sonu SLIM isimli insansız aracını Ay yüzeyine indirerek bunu başaran beşinci ülke oldu. Akıllı İniş Aracı’nın (Smart Lander for Investigating Moon) kısaltması olan SLIM, inişle ilgili tüm verileri aracın güç kaybetmesinden 2 saat 37 dakika önce topladı.

İniş aracının proje yöneticisi Shinichiro Sakai, basın toplantısında “Nereye inebileceğinizden ziyade istediğiniz yere inebileceğimizi kanıtladık” dedi. Sakai, “Bu, giderek daha fazla insana, tercihen Japon misyonlarına, Ay’da keşfedilmemiş yerlere inmeye çalışmak için ilham verecek” sözlerini ekledi.

Sakai, iniş aracının burun üstü bir iniş gerçekleştirdiğini ve iki ana motorundan birinin muhtemelen inişin son aşamasında durduğunu belirtti. Bu durumda, aracın hedef bölgeden 55 metre uzakta bir konuma sürüklendiğini ifade etti. Sakai, motorda sorun olmasaydı, hedeften 3 ila 4 metre kadar uzağa inmiş olacaklarını belirtti.

JAXA tarafından yayınlanan ve SLIM tarafından çekilen fotoğrafta, iniş aracının Ay yüzeyindeki bir kraterin yamacında devrildiği görülüyor. Takla nedeniyle SLIM’in güneş panelleri elektrik üretemedi. Ancak güneş ışığının yönündeki bir değişiklik, bir sonraki ay gün batımı olan 1 Şubat’ta panele güç sağlayabilir.

Sakai, dondurucu gecenin aracı çalışamaz hale getirmesi beklendiğini belirterek, “SLIM, Ay gecesinde hayatta kalacak şekilde tasarlanmadı” dedi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap