Kalecik III Sözleşmesi hakkında hazırlanan çalışma Sayıştay Başkanlığına sunuldu

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) ve Makine Mühendisleri Odası, Kalecik III Anlaşması'na ilişkin bir inceleme raporu hazırlayarak Sayıştay Başkanlığı'na sundu.

Yayın: 15.05.2024 - 10:51

439 kez okundu

Kalecik III Sözleşmesi hakkında hazırlanan çalışma Sayıştay Başkanlığına sunuldu

Sendika Başkanı Ahmet Tuğcu ve Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, raporu sunmadan önce Sayıştay binası önünde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Kalecik III Anlaşması’nın topluma zarar verdiği ve yolsuzluklara açık olduğu iddia edildi.

Ahmet Tuğcu, yaklaşık 10 ay önce yapılan bir Kamu İhale Yasası değişikliğiyle ülkenin enerjisinin yüzde 50’sinin AKSA’ya devredildiğini iddia ederek, bu konuda Makine Mühendisleri Odası’nın teknik danışmanlığında bir rapor hazırladıklarını belirtti.

Tuğcu, bu raporu Sayıştay’dan başlayarak, mali polise, Cumhurbaşkanlığı’na, Başbakan’a ve Maliye Bakanı’na sunacaklarını ifade etti.

Kalecik III Anlaşması’nın topluma zarar verdiğini öne süren Tuğcu, sözleşmenin yolsuzluklara ve hırsızlıklara açık olduğunu iddia ederek, Sayıştay Başkanı’na süreci hızlandırma ve kamuoyuyla paylaşma çağrısında bulundu.

Tuğcu ayrıca, sözleşmenin imzalanmasından bu yana 10 ay geçmesine rağmen AKSA’ya tanınan imtiyazlarla KIBTEK’e yapılacak yatırımların gerçekleştirilmediğini ve bunun yerine topluma maliyeti daha yüksek olan gaz tribünlerinin getirilmeye çalışıldığını savundu.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner de Kalecik III Anlaşması’nın zorlu bir süreç olduğunu ve halkın, kamu yararına mücadele veren sendikayı desteklemesi gerektiğini belirtti.

Yarkıner, Sayıştay’a sunulan belgenin ‘yolsuzluk ihbarı’ olduğunu iddia ederek, sürecin 2009’dan bu yana sahte faturalar ve yasadışı sözleşmelerle devam ettiğini söyledi. Yarkıner, bu durumun cüret alınarak Kalecik III Anlaşması’nın imzalandığını öne sürdü.

Yarkıner ayrıca, Kalecik III ile ilgili olarak her ay kira ve yakıt bedeli haricinde halkın ciddi bir mali yük altına sokulduğunu ifade etti.

Elektrik maliyetlerinin Amerika’daki tüketici oranları alınarak artırılmak istendiğini savunan Yarkıner, ancak EL-SEN ve Makine Mühendisleri Odası’nın direnciyle bu planın gerçekleştirilemediğini belirtti. Yarkıner, bu dirence rağmen girişilecek adımların yeniden mahkemeye taşınacağını ifade etti.

Yarkıner ayrıca, Kalecik III Anlaşması’nı hazırlayanların ve imzalayanların sorumluluğunu kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Raporun sunulmasının ardından, Sayıştay’a rapor teslim edildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap