Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 11.06.2024 - 18:08
Güncelleme: 11.06.2024 - 18:30
90 kez okundu
Glasgow Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanları ile kanser araştırmacılarının iş birliğiyle geliştirilen bu program, kanser teşhis süreçlerini kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı hedefliyor. Araştırma ekibi, yapay zeka teknolojisinin yardımıyla, patologların daha hızlı ve doğru teşhis koyabilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Geliştirilen “Histomorfolojik Fenotip Öğrenme” (HPL) adlı program, ABD Kanser Enstitüsü’nün Kanser Genom Atlası veri tabanındaki 452 hastanın akciğer doku örneklerinden elde edilen binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüyü kullanarak eğitim aldı. Araştırmacılar, bu görüntüleri analiz edip, doku örneklerindeki hücrelerin görsel özelliklerini tanımak ve sınıflandırmak için kendini eğiten bir algoritma oluşturdu.
Algoritma, görüntüleri binlerce küçük kareye bölerek, hücrelerin görsel özelliklerini tanıma ve sınıflandırma sürecinde kendini eğitti. Sonuç olarak, algoritmanın yüzde 99 doğruluk oranıyla hücreleri ayırt edebildiği belirlendi. Ayrıca, doktorlar kanserin tekrarlama olasılığını ve zamanlamasını yüzde 64 oranında tahmin edebilirken, HPL’nin bu oranı yüzde 72’ye çıkardığı gözlemlendi.
Bu yapay zeka sistemi, yalnızca akciğer kanserinde değil, göğüs ve prostat kanseri gibi 10 farklı kanser türünde de tutarlı ve güvenilir sonuçlar verdi.
Araştırma sonuçları, saygın bilim dergisi “Nature Communications”da yayımlandı.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.