Kıbrıs Türk Kültür Derneği, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarına seçme hakkı tanınmasını istedi

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, KKTC vatandaşlarının yurt dışında "oy kullanma ve halkoylamasına katılma" haklarının tanınması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Yayın: 10.05.2024 - 12:24

167 kez okundu

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarına seçme hakkı tanınmasını istedi

Dernek Başkanı Tolga Ünsaldı tarafından yapılan yazılı açıklamada, oy kullanma hakkının vatandaşlık bağı ile doğrudan ilişkilendirilerek, “Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının çoğunluğu hala KKTC ile güçlü bir bağ içindedir. Bu bağın en somut örneklerinden biri, yurtdışında yaşayan ve her yıl ülkemize askerlik görevini yerine getirmek için gelen gençlerimizdir” denildi.

Anayasa’nın “Halk Oylamasına Katılma ve Seçilme Hakkı” başlıklı maddesine atıfta bulunulan açıklamada, bu hakkın her 18 yaşını doldurmuş yurttaşın temel hakkı ve sorumluluğu olduğu vurgulandı. Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının bu haktan yararlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu nedenle, yıllar önce yaptığımız bir başvuruyu tekrar gündeme getirerek, Sayın Cumhurbaşkanı’na, Sayın Başbakan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’ndeki tüm Milletvekillerine, KKTC Hükümet üyelerine ve ülkemizde faaliyet gösteren tüm parti liderlerine bir dilekçe gönderdik. Anayasal bir hak olan seçme hakkımızın tanınması talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap