Kimliksizler Derneği: “Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paketi yeni bir açılım değil”

Kimliksizler Derneği, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıslı Türklere yönelik açıkladığı 14 maddelik paketi yeni bir açılım olarak görmeyerek, özellikle 2007 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türk çocukların kimlik sorununun çözülemeyeceğine dikkat çekti.

Yayın: 27.01.2024 - 17:56

69 kez okundu

Kimliksizler Derneği: “Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paketi yeni bir açılım değil”

Dernek, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nden anayasa ve yasalarını tüm yurttaşlara eşit bir şekilde uygulamasını talep etti.

Dernek başkanı Ali Alioğlu, yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nden, vatandaşlarının çocuklarına eşit muamele yapmasını ve ayrımcılık içermeyen bir vatandaşlık politikası benimsemesini beklediklerini belirtti. Alioğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nin, Kıbrıslı Rum veya Kıbrıslı Türk fark etmeksizin kendi vatandaşlarının çocuklarına herhangi bir ayrımcılık yapmadan vatandaşlık hakkını tanıması gerektiğini vurguladı.

Kimliksizler Derneği açıklamasında, AB Parlamentosu Dilekçe Komitesi’nin aldığı kararın ve derneğin eylemlerinin, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’ni bu konuda adım atmaya zorladığı belirtildi. Açıklamada, açıklanan paketin beklentileri karşılamaktan uzak olduğu ifade edilse de, 17 yıldır konuyla ilgilenmeyen Rum Yönetimi’nin bu eylemler ve görüşmeler karşısında karma evlilik mağdurlarıyla ilgili adım atmaya zorlanmasının umut verici olduğu vurgulandı.

Dernek, açıklamada ayrıca, karma evlilik/birliktelikten doğan çocukların vatandaşlık durumlarıyla ilgili paketin incelenmesi ve 2007’de alınan Bakanlar Kurulu kararının gözden geçirilmesi talebinde bulundu. Dernek, söz konusu kararın Kıbrıslı Türklerin karma evlilik/birliktelikten doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesini engellediğini belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap