Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: “İnsanlığın zaferi, İsrail’in yaptığı soykırımı durdurmalı”

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'e yönelik soykırım davasındaki kararını değerlendirdi.

Yayın: 27.01.2024 - 09:23

75 kez okundu

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: “İnsanlığın zaferi, İsrail’in yaptığı soykırımı durdurmalı”

Sosyal medya hesabından UAD’nin İsrail aleyhine aldığı kararı paylaşan Petro, “İnsanlığın zaferi, İsrail’in yaptığı soykırımı durdurmaktır. Talep edilen, her iki tarafın elindeki rehineleri bırakması ve kapsamlı bir ateşkes yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.

29 Aralık 2023’te Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’da dava açtığı belirtiliyor. Aciliyeti vurgulayarak UAD’dan ihtiyati tedbirler talep eden Güney Afrika’nın bu talebi, 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapılan duruşmalar sonucunda karara bağlandı.

UAD’nin 26 Ocak’taki açıklamasına göre, İsrail’e yönelik tedbir kararlarında, Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için önlemler alınması, Gazze’deki olumsuz yaşam koşullarının düzeltilmesi için acil önlemler alınması ve delillerin korunması gibi hükümler yer aldı. Ayrıca İsrail’in alınan tedbirler hakkında bir rapor sunması istendi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap