Kremlin, Ukrayna’nın Rus gazı anlaşmasını uzatmaması halinde lojistik zincirinin değişebileceğini bildirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın Rusya ile doğal gaz transit anlaşmasını 2024 sonrası için uzatmama ihtimalinin, Avrupa'ya gaz sevkiyatında belirsizliklere yol açabileceğini belirtti.

Yayın: 26.01.2024 - 14:49

76 kez okundu

Kremlin, Ukrayna’nın Rus gazı anlaşmasını uzatmaması halinde lojistik zincirinin değişebileceğini bildirdi

Peskov, bu durumun lojistik zincirlerde değişikliklere neden olabileceğini ifade ederek, “Ukrayna’nın Rus doğal gazının Avrupa’ya ulaştırılmasıyla ilgili anlaşmaların süresini uzatmaması durumunda, gazın Avrupa’ya ulaştırılma şekli konusunda birçok soru işareti ortaya çıkacaktır. Şu anda Türkiye’ye bağlanan güzergahlarda sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikleri yoğun olarak kullanılıyor.” dedi.

Peskov, alternatif güzergahların bulunduğunu ancak bu güzergahların çeşitli engellerle karşılaştığını vurgulayarak, “Ancak bu alternatif güzergahlar da çeşitli nedenlerle zaten sınırlı durumda. Bu durum, lojistik zincirlerde büyük değişikliklere neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın 2023 sonu itibarıyla yayınladığı verilere göre, boru hatlarıyla taşınan Rus gazının miktarı geçen yıl önceki yıla göre yüzde 28,4 azalarak 14,6 milyar metreküpe geriledi. 2019’da Naftogaz ve Gazprom arasında imzalanan hükümetler arası anlaşmaya göre, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya 2021-2024 dönemi için yılda 40 milyar metreküp doğal gaz transiti öngörülmüştü.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap