KTTB çam kese böceği konusunda uyardı… “Biyolojik ilaçlama yapılmaması ciddi ve geri dönülmez zararlar vermeye başladı”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), hükümeti çam kese böceği tehdidiyle mücadelede havadan mikrobiyal ilaçlama için gerekli kaynağı ayırmaya çağırdı.

Yayın: 03.02.2024 - 17:29

100 kez okundu

KTTB çam kese böceği konusunda uyardı… “Biyolojik ilaçlama yapılmaması ciddi ve geri dönülmez zararlar vermeye başladı”

KTTB’nin yaptığı açıklamada, çam kese böceğinin ekolojik dengede ve halk sağlığında oluşturduğu risklere vurgu yapılarak, Orman Dairesi’nin daha etkili bir mücadele programını uygulaması talep edildi.

Açıklamada, çam kese böceğinin ormanlara verdiği zararın arttığı, tırtılların tüylerinde bulunan alerjenlerin özellikle çocuklar, yetişkinler ve evcil hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi. Halkın bilinçli olması ve korunması gerektiği vurgulanarak, çam kese böceğiyle mücadelenin zorunlu olduğu ifade edildi.

2016-2020 yılları arasındaki entegre mücadelelerin çam kese böceği zararını büyük ölçüde azalttığı ancak 2020 sonrasında etkili bir mücadelenin olmadığına dikkat çekilen açıklamada, havadan biyolojik ilaçlamanın önemine vurgu yapıldı. Kuşlar ve avcı böceklerle yapılan mücadelenin yetersiz olduğu, feromon tuzaklarının etkili kullanılmadığı belirtilerek, çam kese böceğinin ülkedeki ormanlara ve yerleşim alanlarına ciddi zararlar verdiği ifade edildi.

Ayrıca, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında havadan biyolojik ilaçlama yapılmamasının ülke genelinde ormanlara geri dönüşü olmayan zararlar verdiği belirtilerek, Orman Dairesi’nin şeffaf bir şekilde bilgi paylaşmamasının endişe yarattığı ifade edildi.

Son olarak, Tarım ve Maliye Bakanlıkları’nın, çam kese böceği ile mücadele için ek bütçe çıkararak havadan mikrobiyal ilaçlama için kaynak ayırması çağrısında bulunulan açıklamada, hükümetin Orman Dairesi’ni güçlendirmesi talep edildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap