Kule 22 operasyonu: ABD’nin Suriye-Irak-Ürdün üçgenindeki stratejik üssü hedef alındı

Ürdün’ün Suriye ve Irak sınırlarına yakın bölgesinde konuşlanan ABD üssü, son yaşanan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısıyla gündeme geldi. Saldırıda en az 3 ABD askeri hayatını kaybederken, 25 asker de yaralandı. Bu, ABD’nin İran destekli gruplar tarafından aylardır düzenlenen saldırılarda karşılaştığı en ağır kayıp olarak kayda geçti.

Yayın: 30.01.2024 - 22:17

147 kez okundu

Kule 22 operasyonu: ABD’nin Suriye-Irak-Ürdün üçgenindeki stratejik üssü hedef alındı

Ürdün’deki ABD üssü, Suriye’nin Tenef bölgesindeki muhaliflere lojistik destek sağlamak ve kuzeydeki diğer ABD üslerine destek olmak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca, İran’ın bölgedeki faaliyetlerine karşı istihbarat faaliyetleri de bu üs üzerinden gerçekleştiriliyor. Üssün ismi “Kule 22” olarak biliniyor ve Tenef Üssü’nün güvenliğini Ürdün sınırları içinden sağlama amacını taşıyor.

Üs, yüzlerce ABD askeri ile birlikte saldırı, nakliye ve eğitim helikopterleri ile zırhlı askeri araçları barındırıyor. 2016’da DEAŞ’la mücadele adı altında kurulan Tenef Üssü’ne yakınlığıyla dikkat çeken Kule 22, İran destekli grupların bölgedeki askeri faaliyetlerini sınırlamak ve Tenef Üssü’nü korumak amacıyla kullanılıyor.

Ürdün sınırları içindeki Kule 22 ile Suriye’deki Tenef Üssü arasında 22 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Tenef’te yaklaşık 200 ABD askeri bulunurken, Kule 22’deki askeri sayıya dair kesin veri bulunmuyor. ABD, 2017 ve 2018’de genişletilen Tenef Üssü’nden kaldırılan gözetleme balonları ile İran destekli grupların askeri faaliyetlerini Ürdün sınırı ile Fırat Nehri arasındaki geniş alanda gözetliyor.

Tenef Üssü’nden Suriye’deki PKK/YPG işgalindeki bölgelerde bulunan diğer ABD üslerine Ürdün üzerinden hava yoluyla lojistik destek malzemeleri ulaştırılıyor. Tenef, zaman zaman İran destekli grupların saldırılarına maruz kalıyor ve ağır silahlarla birlikte helikopter pistlerine ev sahipliği yapıyor.

ABD destekli Suriyeli muhalif gruplarına, eğitim ve donatım programı kapsamında Tenef Üssü’nde düzenli askeri eğitimler veriliyor. Üste 7 bina, gözetleme balonlarını korumak amacıyla 3 hangar bulunuyor. Ayrıca, üste sadece ABD askerleri değil, aynı zamanda İngiltere, Fransa ve Hollanda askerleri de görev yapıyor.

Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre, Ürdün’ün kuzeydoğusunda gerçekleşen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri öldü, 25 kişi yaralandı. Başkan Joe Biden, saldırının İran destekli radikal gruplarca gerçekleştirildiğini belirterek, sorumlulara hesap sorulacağını vurguladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da saldırının sonucunda 3 askerin hayatını kaybettiğini, 25 kişinin yaralandığını doğruladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap