Küresel ısınma nedeniyle sivrisineklerin popülasyonu artıyor

Boğaziçi Üniversitesi'nden Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Necla Birgül İyison, son yıllarda artan sivrisinek popülasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayın: 25.04.2024 - 12:23

32 kez okundu

Küresel ısınma nedeniyle sivrisineklerin popülasyonu artıyor

İyison, “20 yıl öncesine kadar kış mevsimlerini yaşarken, şu anda küresel ısınma sebebiyle bu durumun değiştiğini görüyoruz. Kış mevsimini yaşamadığımız için sivrisineklerin daha erken ortaya çıkabildiğini ve mevsimlerin uzun sürmesiyle birlikte popülasyonlarının arttığını gözlemliyoruz” dedi.

Sivrisineklerin sıcak havalarda ortaya çıktığını ve yumurtalarını sığ sulalara bıraktığını açıklayan İyison, bu sularda larva haline gelerek gelişimlerini tamamladıklarını, pupa dönemine geçtikten sonra da mikroorganizmalarla beslenip ergenliğe ulaştıklarını belirtti. İyison, ayrıca sivrisineklerin genellikle nektarla beslendiklerini ancak dişilerin kanla da beslenebildiğini ve bu kanı yumurtalarının gelişimi için kullandıklarını ifade etti.

Küresel ısınmanın sivrisinek popülasyonunu artırıcı etkisine dikkat çeken İyison, yapılan bir araştırmada ısının artmasıyla sivrisinek popülasyonunda belirgin bir artış olduğunu vurguladı. Ayrıca, sıcaklığın artmasıyla sivrisineklerin aktivasyon sürelerinin uzadığını ve bu durumun popülasyonlarının çoğalmasına yol açtığını aktardı.

Sivrisineklerin dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli hastalıklara neden olabileceğine işaret eden İyison, sıtma, zika, fil, sarı humma, ensefalit gibi hastalıkların sivrisinekler aracılığıyla bulaşabileceğini belirtti. Türkiye’nin de bu hastalıkların tehdidi altında olduğunu vurgulayan İyison, “Eğer bir yerde başlıyorsa ticari yollarla ülkemize de gelebilir” dedi.

Sivrisineklerin artışının engellenmesi için halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren İyison, su birikintilerinin önlenmesi, evlerin sivrisinek tüllerle korunması, klimaların kullanılması gibi önlemlerin alınabileceğini belirtti. Ayrıca, sivrisinek istilasına karşı sokakların ilaçlanmasının geçici bir çözüm olduğunu ve uzun vadede etkisinin azaldığını ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap