Küresel piyasalar ABD’nin büyüme verisi öncesi temkinli seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimine ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik devam ederken, bugün ABD'de açıklanacak büyüme verisi öncesi temkinli bir seyir izleniyor.

Yayın: 28.02.2024 - 11:58

68 kez okundu

Küresel piyasalar ABD’nin büyüme verisi öncesi temkinli seyrediyor

ABD’de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerinin yanı sıra yarın açıklanacak enflasyon ve tüketici harcamaları verilerinin piyasalarda dalgalanmaya yol açabileceği tahmin ediliyor.

Analizcilere göre, bu makroekonomik veriler, Fed’in gelecekteki adımlarına ışık tutabilir. Ayrıca, banka yetkililerinin yönlendirici açıklamaları da yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun düşüşünü engelleyebilecek ve fiyat baskılarını yeniden artırabilecek risklerin olduğunu belirterek, faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceklerini ifade etti.

Para piyasalarında, mart ayında Fed’in faizleri sabit tutacağı kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimine yönelik olasılık mayıs için %19, haziran için ise %61 olarak fiyatlandı.

Diğer yandan, Sao Paulo’da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nın gelişmeleri de yatırımcıların odak noktasında.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen yıl küresel ekonomik büyümenin tahminlerden güçlü olduğunu ancak enflasyonun düşük seyrettiğini ve bu yıl da çoğu ekonomide düşüşün devam edeceğini belirtti.

ABD’de açıklanan son verilere göre, dayanıklı mal siparişleri ocakta %6,1 azalarak Nisan 2020’den beri en büyük düşüşünü kaydetti. Ayrıca, Conference Board Tüketici Güven Endeksi de şubatta 4,2 puan azalarak son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD’de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ise geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi.

Bu gelişmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,30’da, dolar endeksi ise 103,9 seviyesinde seyrediyor.

Altının ons fiyatı üçüncü işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek önceki kapanışının hemen altında 2.030 dolardan işlem görüyor.

Kızıldeniz’deki jeopolitik riskler ve OPEC+’nın arz kesintilerini uzatacağı haberleri petrol fiyatlarını desteklerken, ABD’deki petrol stoklarındaki artış fiyatları hafifçe baskılıyor.

Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının %0,1 altında 82,3 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasalarında Bitcoin, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyesi olan 57.250 dolarda bulunuyor.

Öte yandan, video oyunu şirketi Sony Interactive Entertainment, küresel iş gücünün %8’ine denk gelen 900 çalışanını işten çıkarma planını açıkladı.

New York borsasında Nasdaq endeksi %0,37, S&P 500 endeksi %0,17 artarken, Dow Jones endeksi %0,25 düşüş yaşadı. ABD’de endeks vadeli kontratlar karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında İngiltere dışında pozitif bir hava hakimdi. Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi verileri takip ediliyor.

Analistler, ECB ve BoE’nin haziranda faiz indirimine gitme olasılığının hala var olduğunu belirterek, Cuma günü bölgede açıklanacak enflasyon verilerinin ECB’nin gelecekteki adımlarına dair ipuçları verebileceğini ifade etti.

Euro/dolar paritesi şu anda %0,1 azalışla 1,0830 seviyesinde bulunuyor.

Dün, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,02 azalırken, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,23, İtalya’da MIB 30 endeksi %0,46 ve Almanya’da DAX 40 endeksi %0,76 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izliyor.

Asya pay piyasalarında karmaşık bir tablo hakim. ABD’deki temkinli seyir Asya borsalarına da yansıdı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz oranını %5,50’de sabit bırakarak 15 yılın en yüksek seviyesinde tuttu.

Çin’de ekonomik canlanma adımları beklenirken, bu konudaki gelişmeler bölgenin gündemini oluşturuyor.

Dolar/yen paritesi dün %0,1 azalışla 105,5 seviyesinden günü tamamladı ve şu anda %0,1 artışla 105,6 seviyesinde bulunuyor.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,8 artarken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,2 düşüş yaşadı.

Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün %1,66 değer kaybıyla 9.179,48 pu

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap